Hopp til innhold

– Både mamma og babyen gråt

Moren til Yosef Wolde-Mariam var barnevakt da Madcon fikk hele Europa til å danse. – Både mamma og babyen gråt, sier Yosef.

Video Madcon-feber

Video: Madcon ble et verdensfenomen da de var pausemusikk i Eurovision.

Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i Madcon hadde en følelse av at de skulle være med på noe stort da de sa ja til å være pauseinnslag under finalen i Eurovision Song Contest. Men riktig hvor stort det kom til å bli, skjønte de nok ikke før etterpå.

Responsen har vært enorm, både fra medier og fans og på ulike nettfora.

– Klump i halsen

Madcon er på NRK-besøk fem dager etter sin største opptreden noensinne, og er fortsatt blanke i øynene av Eurovision-stemning.

– Jeg hadde klump i halsen, både da vi spilte, og da jeg så det på YouTube etterpå, sier Yosef, men han har bare sett videoen én gang.

– Jeg har sikkert sett det 30-40 ganger, sier Tshawe. Det begynte med en klump i halsen, men det kom tårer også.

– Seriøst. Fordi det er så vakkert. I dagens klima syns jeg det er viktig at vi holder oss sammen, lissom, sier Tshawe og klemmer på kameraten. Yosef dytter ham vekk, men er enig:

– Det er faktisk viktig.

– Hva mener du med dagens klima?

– Det er mye drit som skjer, som i Israel, og vi er jo afrikanere, hele kontinentet der sliter, forurensningen borti statene, og da er det viktig å minne hverandre på at det fins en glød!

– Har det noe å si for verdensfreden?

– Nei, men jeg har for eksempel lest at mange syns det ga dem en følelse av enhet, sier Yosef.

– Både mamma og babyen gråt

Begge mødrene til Madcon-gutta delte øyeblikket sist lørdag.

– Jeg har akkurat fått barn, og det det var første gang kona gikk fra barnet, forteller Yosef. – Mamma passet på. Da jeg ringte hjem, gråt mamma og babyen samtidig.

– Mamma var med og danset, hun, sier Tshawe. – It runs in the family!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tidenes lansering

Singelen «Glow» ble lagt ut for digitalt salg internasjonalt rett etter midnatt samme kveld som finalen i Eurovision Song Contest.

Etter at Madcon fikk Europa til å danse , ligger de på lister i minst 11 land. Allerede to dager etter det europeiske flashmob-stuntet lå låten på andreplass i Norge og Tyskland . I dag er Madcon nummer én i Tyskland, mens landets egen Eurovision-vinner Lena Meyer-Landrut ligger på 3. plass.

Madcon har trolig fått tidenes TV-lansering med sin opptreden foran over 125 millioner seere.

– Det var jo ikke det det handlet om, det var jo egentlig ikke en singel, sier Yosef Wolde-Mariam.

– Men det har vel gått mye fortere enn det ellers ville ha gjort?

– Riktig. Sier Tshawe Baqwa før begge knekker sammen i latter.

Madcon i Morgennytt

Madcon var også på besøk i Morgennytt onsdag, se video under:

Video Madcon på besøk i morgennytt

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober