Hopp til innhold

Talkshowstjerne vil «invadere Norge»

TV-komiker Stephen Colbert ber publikum bombardere statsminister Erna Solberg med Twitter-meldinger.

Stephen Colbert

INVASJON: Påtroppende talkshowvert Stephen Colbert vil ha Erna Solberg til å gå foran med et godt eksempel.

Foto: Frederick M. Brown / Afp

Colbert, som i høst tar over som programleder for The Late Show etter David Letterman, la mandag ut en video på programmets Youtube-kanal, skriver Dagbladet.

I klippet oppfordrer komikeren sine følgere til å bruke emneknaggen #EducationFjorAll (ja, med J) til å høflig be Solberg øke støtten til utdanning i utviklingsland.

Mer spesifikt vil han at den norske statslederen øker Norges bidrag til Det globale partnerskapet for utdanning (GPE).

– Norge er ledende i å finansiere utdanning over hele verden, og hvis de går med på å øke sin støtte til Det globale partnerskapet for utdanning, vil resten av verden følge etter, sier Colbert i videoen.

Nå ber han Norge støtte organisasjonen med 100 millioner dollar i året – rundt 830 millioner kroner – over de neste fem årene.

– Norge har alltid vært en trendsetter. Bare se på vikingene, de drev med tåpelige skjegg lenge før Brooklyn gjorde det, sier Colbert, før han avslutter appellen med å spise et stykke lutefisk mens han lytter til norsk svartmetall.

Se hele klippet øverst i artikkelen.

Norge bidro i fjor med 290 millioner kroner til GPE, og utenriksminister Børge Brende har varslet at den årlige støtten skal trappes gradvis opp til 590 millioner innen 2017.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober