Hopp til innhold

Regissør Roar Uthaug frykter ikke spill-forbannelsen

Søndag reiser den norske regissøren reiser til Los Angeles for å starte arbeidet med ny «Tomb Raider»-film.

Roar Uthaug

LETER ETTER INNSPILLINGSSTED: For tiden leter «Bølgen»-regissør Roar Uthaug etter steder å spille inn den nye «Tomb Raider»-filmen. Norge er ikke aktuelt, sier han til NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hollywood lot seg imponere av regissørens norske katastrofefilm «Bølgen», og han ble hanket inn for å regissere den første kinofilmen om Lara Croft fra dataspillet «Tomb Raider» siden 2003.

– Jeg gleder meg veldig til å komme over og begynne å jobbe med filmen, sier Roar Uthaug, som søndag reiser til Los Angeles for å starte arbeidet med filmen.

En slags forbannelse

I år feirer Lara Croft 20 år som spillfigur, og Uthaug skal stå for den tredje filmen som blir laget om heltinnen.

Hun er ikke den eneste karakteren som er blitt adaptert fra spillenes verden til filmlerretet. Siden 1993 er det laget over 50 filmer basert på dataspill, men ikke alle historiene fra spillenes verden gjør det like godt på film.

– For mange av filmene som er basert på dataspill hviler det en slags forbannelse. Jeg tror hovedproblemet er at filmene ikke klarer å matche følelsen man får av å spille de originale spillene, sier filmjournalist Birger Vestmo i NRKs Filmpolitiet.

Dette slår feil ut på to forskjellige måter, mener Vestmo: De som har spilt spillene kjenner ikke igjen følelsen fra selve spillet, mens de som ikke har spilt mangler kjennskap til spilluniverset som filmen er tuftet på.

– Da blir produktet som regel ganske middels. Jeg forstår at mange produsenter er fristet til å lage film basert på noe som har et innarbeidet publikum fra før, det betyr ofte klingende mynt i kassa. Men man må nok innse at dataspill og film er to ulike medier, sier Vestmo.

Der andre ser en forbannelse, ser regissør Roar Uthaug en mulighet.

– Det er veldig spennende å jobbe med dette prosjektet, og å bringe karakteren og universet til filmlerretet. Jeg frykter ikke forbannelsen, jeg gleder meg til å kaste meg over det, sier han til NRK.

Alicia Vikander

NY LARA: Svenske Alicia Vikander skal spille Lara Croft i Roar Uthaugs film. – Det er veldig gøy å ha med Vikander. Det er akkurat i tråd med tilnærmingen jeg har til filmen, jeg vil ha med en skuespiller av hennes kvalitet, sier Uthaug til NRK.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Må skape emosjonell tilknytning

Mens den første Tomb Raider ble omtalt som en kinosuksess, kunne ikke oppfølgeren skilte med den samme populariteten.

Nummer to i rekken, «Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life», hadde en skuffende åpning på kinoene da den kom i 2003 og tjente inn 100 millioner dollar mindre enn den første kinofilmen.

Ifølge Hollywood Reporter har filmselskapene jobbet i fem år med å utvikle en ny film i «Tomb Raider»-universet. Den norske regissøren er allerede klar over hva som blir utfordringen med å få spillkarakteren Lara Croft til slå an hos kinopublikummet.

– Dataspill er ofte ganske gjentagende, og har ikke de store emosjonelle buene som en god film ofte har. Det er kanskje det som er en av utfordringene. Å skape en historie og emosjonell tilknytning til karakterene, sier regissør Roar Uthaug.

Lara Croft Anniversary

SPILLHELT: Tomb Raiders hovedfigur er Lara Croft, en kvinnelig engelsk arkeolog som leter etter verdifulle gjenstander og skatter, i likhet med Indiana Jones.

Foto: Eidos Interactive

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter