Hopp til innhold

Nordmann vant film-gull i Hollywood

Den norske filmskaperen Hallvar Witzø vant den gjeve «student-Oscar» i Hollywood i natt. Kortfilmen hans heter «Tuba Atlantic».

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø synes han har vært med på et eventyr.

Foto: Karl Erik Brondbo

– Dette er helt surrealistisk og veldig kult. Jeg fikk møte skuespiller Jennifer Garner, ler Witzø på telefon fra Hollywood.

I natt kunne han slippe jubelen løs og ta imot beviset på at hans kortfilm «Tuba Atlantic» var den beste utenlandske kortfilmen i konkurransen.

– Garner ropte først opp tredjeplassen, og da hun skulle fortelle hvem som fikk sølvet var det utrolig spennende. Da jeg ikke ble ropt opp, skjønte jeg at vi hadde vunnet, forteller en oppglødd Witzø.

– Jeg hadde en ferdigskrevet tale, men bare kastet papirene og snakket rett fra hjertet. Og midt i salen satt 18 menn fra Stranda mannskor, som reiste seg under talen og sang en hyllest. Det var helt utrolig.

Dette er pallen:

Pallen for beste studentfilm

Film

Regissør

Skole

Land

«Tuba Atlantic»

Hallvar Witzø

Norwegian Film School

Norge

«Bekas»

Karzan Kader

Stockholm Academy of Dramatic Arts

Sverige

«Raju»

Max Zaehle

Hamburg Media School

Tyskland

– Dette er det største som har hendt meg, sa Hallvar Witzø da det ble kjent at han var blant de nominerte til Student Acadamy Awards.

Like jublende var 26-åringen fra Leksvik i Nord-Trøndelag da det ble klart at han uansett er på pallen. Nå ser han fremover og gleder seg til å møte folk i Hollywood.

– Filmen er nå automatisk godkjent for å konkurrere om en Oscar. Denne prisen åpner utrolig mange dører her i Hollywood. Nå er jeg hjertelig velkommen til å snakke med alle de store filmselskapene, sier trønderen.

Eksamensfilm

Witzø er utdannet på regilinjen ved Den Norske Filmskolen i Lillehammer. «Tuba Atlantic» er spilt inn på Stokkøya i Åfjord i Sør-Trøndelag, og er eksamensfilmen hans.

Den handler om en gammel mann som heter Oskar. Han får beskjed om at han har kort tid igjen å leve.

Se klipp fra filmen:

Video Klipp 2 fra "Tuba Atlantic"

Oskar får høre dramatisk nytt av legen sin.

Oskar bor på Vestlandet. Han har en bror på østkysten av USA. De blåser tuba-toner til hverandre.

Hvisket bannord

– Jeg ble inspirert av et barndomsminne om to yoghurtbegre med fiskesnor mellom. Jeg og nabogutten hvisket skumle banneord til hverandre som vi ikke fikk lov til å bruke hjemme. Det var det hemmelige kommunikasjonsmiddelet som ga meg ideen til «Tuba Atlantic», sier Witzø.

Se klipp fra filmen:

Video Klipp fra "Tuba Atlantic"

Oskar forsøker å kontakte broren sin etter tretti års taushet.

Stor stas i Hollywood

Den unge filmskaperen hadde med seg en stor delegasjon til Los Angeles. De var alle hjertelig tilstede under seremonien i Samuel Goldwyn Theater 11. juni.

– Pappa og onkel Helge er med i Stranda mannskor i Leksvika, som synger og har laget musikken i filmen, forteller Witzø.

I tillegg hadde han tatt med seg hele familien og filmteamet: Fra klipperen og produksjonsdesigneren til en 13 år gammel skuespiller.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.