Hopp til innhold

TV-drama om russisk okkupasjon

Jo Nesbø har skrevet manus og Erik Skjoldbjærg skal regissere. Resultatet blir en ny stor dramaserie om russisk okkupasjon på NRK.

Jo Nesbø og Erik Skjoldbjærg

Jo Nesbø og Erik Skjoldbjærg

Foto: Scanpix

Harald Rosenløw Eeg.

Harald Rosenløw Eeg er med som manusforfatter.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Nils Gaup

Nils Gaup

"Halvbroren" vant to priser i Frankrike

Per Olav Sørensen tar imot priser for «Halvbroren»

Foto: Thomas Niemann

Planene har vært klare lenge, i dag fikk produksjonen støtte på 9,7 millioner kroner fra Norsk filminstitutt.

Serien heter «Okkupert» og skal handle om russisk okkupasjon av Norge. Handlingen er satt til nær fremtid, og kampen om oljeressursene står sentralt.

Med på laget har Nesbø produksjonsselskapet Yellow Bird og den norske forfatteren Harald Rosenløw Eeg. Han har tidligere skrevet manus til filmer som «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE».

– Jeg opplever dette manuset som usedvanlig bra, sa prosjektsjef for drama og kultur i eksternredaksjonen til NRK, Tone C. Rønning, da planene ble kjent.

Fra halvbror til tungtvann

Regissøren av «Halvbroren» Per Olav Sørensen er i gang med en ny stor TV-produksjon for NRK. «Kampen om tungtvannet» har fått 11.7 millioner kroner i produksjonstilskudd. Produsenten er Filmkameratene.

– Kampen om tungtvannet var er en viktig hendelse i Norge under andre verdenskrig. Det er fortsatt mange historier rundt dette som ikke er fortalt, og jeg har stor tro på at «Kampen om tungtvannet» blir meget severdig, sier Ivar Køhn, direktør for Utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt.

Mange store filmprosjekter

Året er 1206. Norge herjes av borgerkrig, og mens kongen er døende fødes hans uekte sønn i dyp hemmelighet. En gutt som halve kongeriket vil drepe og to menn vil beskytte til døden.

Filmprosjektet «Birkebeinerne» får 13,7 millioner kroner i støtte, Ravn Lanesskog har skrevet manus, Nils Gaup er regissør.

Nesten like mye, 12,3 millioner kroner, får regissør Rasmus Sivertsen og Maipo produksjonsselskap til filmen «Solan og Ludvig. Herfra til Flåklypa». Dette er den andre animasjonsfilmen fra Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.