Hopp til innhold

NRK lukter på ny Nesbø-serie om russisk okkupasjon

Med et stjernelag i ryggen har Jo Nesbø levert manus til en ny, stor NRK-dramaserie. Nå håper man på at økonomien kommer i orden.

Jo Nesbø

Forfatteren Jo Nesbø har skrevet manus til en ny krimserie.

Foto: Stian Andersen/jonesbo.com

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med et prosjekt som er originalskrevet av Jo Nesbø, som vi har hatt i utvikling en god stund, forteller prosjektsjef for drama og kultur i eksternredaksjonen til NRK, Tone C. Rønning.

Hun beskriver manuset som veldig lovende.

– Jeg opplever det som usedvanlig bra, og håper vi får økonomisk mulighet til å realisere prosjektet.

Det er i et intervju med filmnettstedet Deadline.com at den svenske produsenten Marianne Gray i produksjonsselskapet Yellow Bird avslører de til nå hemmelige planene.

«Okkupert»

Harald Rosenløw Eeg.

Harald Rosenløw Eeg er med som manusforfatter.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Serien heter «Okkupert» og skal handle om en russisk okkupasjon av Norge.

– Serien er satt i nær fremtid, og handler om hvem som har tilgang til oljeressurser, og hvem som trenger det. Russland går inn i Norge og tar kontrollen, men livet fortsetter som vanlig. Det er snakk om en såkalt silkehanskeokkupasjon, og det stilles spørsmål ved hvorvidt det er verd å ofre alt når livet tross alt fortsetter som vanlig. Hvem står opp for sitt land, og hvem gjør ikke det, forteller Marianne Gray til NRK.no

Med på laget har Nesbø produksjonsselskapet Yellow Bird og den norske forfatteren Harald Rosenløw Eeg. Han har tidligere skrevet manus til filmer som «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE».

Ser amerikansk potensial

Gray forteller det har vært spennende å jobbe med nordmennene om manus. Hun har kun gode skussmål å komme med om Nesbø.

– Det har vært fantastisk, og han er utrolig kreativ. Det vanskeligste med Jo er egentlig tiden. Han er en veldig opptatt mann, ler hun.

Yellow Bird og Nesbøs amerikanske agenter håper serien også vil kunne slå an utenfor Norges grenser. I følge Deadline.com skal man allerede være i gang med å lete etter amerikanske skuespillere til serien, men dette avkrefter Gray.

– Våre agenter ser et amerikansk potensial, og tenker at dette er veldig spennende. Men vi har ikke presentert prosjektet for noen amerikanske selskaper ennå, vi har ikke engang begynt å tenke på norske skuespillere, presiserer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Populært med skandinavisk krim

Aksel Hennie i Hodejegerne

Aksel Hennie og «Hodejegerne» gjør det bra i utlandet.

Foto: Filmweb

Skandinavisk krim har de siste årene gjort det stort også utenfor skandinavias grenser, og Yellow Bird står bak flere av de største suksessene:

  • TV-serien «Wallander», som gjorde at Storbritannia for alvor åpnet øynene for Skandinavisk krim. Yellow Bird har også vært med på å lage en britisk versjon av serien.
  • «Hodejegerne», som er sett av over en halv million nordmenn, og som i disse dager presenteres for britiske kinogjengere. De engelskspråklige filmrettighetene er solgt til det amerikanske filmstudioet Summit Entertainment.
  • Stig Larssons Millennium-triologi har allerede gjort kjempesuksess, og «Menn som hater kvinner» har spilt inn i underkant av 600 millioner kroner verden over. I desember er det premiere på Hollywood-versjonen av filmen med Daniel Craig og Rooney Mara i hovedrollene.

Les: Kjente fjes på Hodejegerne-premiere

Usikkert når serien kommer på tv

Når norske tv-seere eventuelt vil få se «Okkupert», er ikke klart. Først skal «Lillyhammer» med Sopranos-stjernen Little Steven presenteres for seerne, og i 2013 venter filmatiseringen av «Halvbroren».

Les også: «Lillyhammer» solgt til USA

NRKs Tone C. Rønning håper på å få en avklaring rundt prosjektet så raskt som mulig.

– Manuset er så godt utviklet at det ikke er tvil i min sjel om at dette holder. Ideen er der, teamet er der, og kompetansen er der. Nå blir det kjempespennende å se om vi får de pengene vi trenger, avslutter hun.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK