Hopp til innhold

Polet med million-auksjon av vin

Vinmonopolet har fått overveldende respons fra privatpersoner som vil auksjonere bort dyrebare dråper på Norges første vinauksjon.

vinauksjon på vinmonopolet, produktsjef Arnt Egil Nordlien

Produktsjef Arnt Egil Nordlien ved Vinmonopolet forteller at de har blitt tilbudt vin for 4,7 millioner kroner til auksjonen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Vinauksjon

Denne flasken med Chateau Petrus fra 1950 er verdsatt til 25.000 kroner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har mottatt så mange registreringer at vi må utvide auksjonen, sier Arnt Egil Nordlien, som er produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Dermed blir det trolig en nettauksjon noen dager etter live-auksjonen, som foregår i november på auksjonshuset Blomqvist.

Les også: Selger Napoleons Cognac fra 1795

Står trygt

2.848 flasker vin er blitt tilbudt til vinauksjonen siden registreringen åpnet i mars i år. Nordlien har vurdert verdien på vinene.

– Totalt har vi blitt tilbudt vin for 4,7 millioner kroner, forteller han.

Les også: Auksjonerer bort vin fra presidentpalassets kjeller

1.633 flasker er akseptert til auksjonen, og nå står de trygt pakket i pappesker på et kjølelager i kjelleren hos auksjonshuset.

– Alle vinene er forsikret her de står, forsikrer Nordlien, idet han løfter fram noen av de mest eksklusive flaskene.

Vinauksjon, produktsjef Arnt Egil Nordlien

Det er ingenting å si på interessen blant vinsamlere som ønsker å auksjonere bort edle dråper før den planlagte vinauksjonen i november.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

25.000 kroner flaska

De to dyreste vinene er vurdert til 25.000 kroner flaska. Det gjelder en Chateau Petrus fra 1950, og en Roumier Musigny fra 1996.

– Grunnen til at disse vinene er så dyre, er at de er ansett som spesielt gode årganger, samtidig som produksjonen er veldig liten, forteller Nordlien.

Les også: Polet vil overta alkoholsalget på flyplassen

Han mener det ikke behøver å være noen spesiell anledning for å sprette en såpass eksklusiv flaske vin.

– En gruppe vininteresserte venner kan for eksempel spleise på vinen for å smake på den. Men man bør nok ha en trenet gane for å ha glede av denne typen vin, sier han om den 60 år gamle Petrus-flasken.

Seriøse samlere

Det var en endring i alkoholloven i 2011 som åpnet muligheten for vinauksjon i Norge. Nordlien forteller at mange av dem som har levert vin til auksjonen, er folk som tidligere har deltatt i vinauksjoner i utlandet.

– Det er mange seriøse vinsamlere blant tilbyderne. Noen vil også selge lagringsvin de har arvet, sier han.

Les også: Frykter dyrere alkohol på flyplassene

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober