Hopp til innhold

DN oppdaget flere tilfeller av sitatfusk

Dagens Næringsliv har oppdaget flere tilfeller av plagiat fra en av deres journalister, som også er nestleder i Skup. – Dette gjør denne saken enda verre, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Dagens Næringsliv Klagemuren

SITATFUSK: Reportasjen «Klagemuren» i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv hadde flere sitater og passasjer som var hentet fra en fem år gammel reportasje i The New Yorker. Nå er det oppdaget flere tilfeller av sitat fra samme journalist.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

I helgen avslørte en observant leser at hovedsaken i DN Magasinet på lørdag, som handlet om servicearbeidernes møter med kunder, var plagiat.

I artikkelen framkom det en rekke sitater fra personer som slett ikke ble intervjuet av DN, men som var ordrett oversatt uten noen form for henvisning fra en fem år gammel artikkel i The New Yorker.

Journalist Daniel G. Butenschøn, som også er nestleder i styret til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (Skup), innrømmet forholdet, og beklager på det sterkeste, skriver Journalisten.no.

Flere saker

Amund Djuve

RUTINER: Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv beklager at avisen ikke har vært bra nok til å utøve faktasjekk.

Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Men dette var ikke det eneste tilfellet. Mandag kveld la sjefredaktør Amund Djuve i DN ut en ny beklagelse på DN sine nettsider, og opplyste at de har oppdaget flere tilfeller av juks fra Butenschøn.

«Etter at jeg ble kjent med denne saken mandag morgen, ba jeg om at vi sjekket også eldre saker skrevet av samme reporter for å finne ut om dette hadde forekommet tidligere. Vi har avdekket at i 2011 skrev vedkommende journalist en artikkel i Dagens Næringslivs magasin D2 med tittelen «Eggimellom», der sitater og hendelser var hentet fra The New Yorker, uten at dette fremkom av saken. Tilsvarende metode ble benyttet i en artikkel om verdens billigste Michelin-restaurant. Denne skrev reporteren for D2 i 2012. Nettpublikasjonen Journalisten skrev mandag at beskrivelser i D2s artikkel er påfallende like beskrivelser i en artikkel som sto i Traveller.com året før.

Journalisten som har gjort dette er lei seg og har beklaget. Han sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen, uavhengig av denne saken. Dagens Næringsliv satser betydelig med ressurser på kritisk og undersøkende journalistikk. Vi arbeider kontinuerlig med rutiner og faktasjekk. I disse tilfellene har vi dessverre vært for dårlige. Det beklager jeg.»

En belastning

Jan Gunnar Furuly.

BELASTNING: Det er opptil Butenschøn selv å avgjøre om han føler seg skikket til å sitte i Skup-styret, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup sier at de siste avsløringene gjør denne saken enda verre, og at saken er en belastning for Skup.

– Men for oss er denne saken ganske enkel: Det er opptil Butenschøn selv å avgjøre om han føler seg skikket til å sitte i Skup-styret. Han er valgt av årsmøtet, og jeg som styreleder kan ikke avsette ham, sier Jan Gunnar Furuly, som sier han snart skal ta kontakt med Butenschøn og snakke nærmere med ham.

Han roser samtidig Butenschøn for å ha vært en vital kraft i Skup som har løst vanskelige saker på en bra måte.

Journalisten sa tidligere i sommer opp sinn jobb i Dagens Næringsliv, og skal være på vei over i jobb i Tinius-stiftelsen, som er største aksjonær i Schibsted.

Journalist Daniel Butenschøn ønsker foreløpig ikke å kommentere saken overfor NRK.no. Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor