Hopp til innhold

Ingvar Ambjørnsen i strupen på VG

VGs kutt i antall bokanmeldelser faller anmelder og forfatter Ingvar Ambjørnsen tungt for brystet, og han vil ikke samarbeide mer med avisen. – Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen, skriver han i et innlegg.

Ingvar Ambjørnsen

SLUTTER: Forfatter Ingvar Ambjørnsen gir seg som bokanmelder i VG etter at mediehuset har besluttet å kutte i antallet anmeldelser.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I oktober kunne Bok 365 fortelle at Ingvar Ambjørnsen og resten av VGs anmelderkorps har fått beskjed om at avisen vil kutte kraftig i antallet bokanmeldelser. De skriver at antallet anmeldelser i avisen reduseres fra gjennomsnittlige seks i uken til én.

Tar et oppgjør

Tidligere har forfatter Vidar Kvalshaug og forfatter og anmelder Tom Egeland uttalt seg kritisk til kuttet i anmeldelser.

VGs faste bokanmelder Ingvar Ambjørnsen tar nå i et blogginnlegg et oppgjør med avishusets beslutning. Han har lite forståelse for prioriteringene til avishuset, og varsler at han har trukket seg som bokanmelder i VG.

– VG, som i fjor økte driftsoverskuddet med 87 millioner kroner, må spare penger. Det forstår alle. At sparekniven brukes til å skjære bort 80 prosent av avisens bokanmeldelser, er litt verre å forstå for de av oss som er opptatt av litteratur, skriver Ambjørnsen.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

VIDEO: Innslag i Dagsnytt 18 hvor VG-sjef Torry Pedersen forklarer hvorfor de kutter i antallet bokanmeldelser.

– Et knyttneveslag

Ambjørnsen poengterer at han har vært fast tilknyttet avisen som spaltist og bokanmelder siden 1991, og at det har vært en flott avis å jobbe for. Han skryter av at avisen på 90-tallet var opptatt av å styrke litteraturdelen, og at VG i flere tiår var den avisen som anmeldte flest bøker her i landet.

– VG la aldri skjul på at de hadde som ambisjon å være størst og best på alle felt, og dekningen av ny norsk og oversatt litteratur var en naturlig del av den store maskinen. Nå er det over. Nå skal avisen anmelde en eller to bøker i uken, og holde øynene oppe for bokens «nyhetsverdi». Ja vel. Heller ikke her er det nødvendig med spekulasjoner eller kommentarer av noen art. Vi vet hva vi får, skriver Ambjørnsen.

Han mener at det han kaller for «bokmassakren» er et signal til alle Norges avisredaksjoner om at landets største løssalgsavis nå vurderer anmeldelser av bøker som uviktig.

– Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen. Så får vi se da, hvor mye det vil lønne seg å kaste ut avisens boklesere. Men for all del. De har nok finregnet på fremtiden, skriver han.

NRK har vært i kontakt med Ingvar Ambjørnsen, som ikke ønsker å kommentere innlegget ytterligere.

Respekterer valget

Sjefen for VGs Rampelys, Øystein Milli, beklager at Ambjørnsen nå slutter.

– Han har gjort en fremragende jobb, og vi skulle gjerne hatt ham med videre. Men vi respekterer valget hans og ønsker ham all mulig lykke til videre, sier Milli.

Milli har tidligere sagt til BOK365 at det er riktig at anmelderne har fått beskjed om kutt i anmeldelsene, men ikke at avisen skal slutte å anmelde bøker.

– Vi vil ikke «slutte» med bokanmeldelser, men vi skal redusere antallet. Også VG må tenke nytt rundt ressursbruk, slik mange andre mediehus gjør. Vi skal fortsette å bruke mye tid og ressurser på litteraturstoff. Og vi har – som alltid – ambisjoner om å være nyhetsledende, sier han.

VGs sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen sa på Dagsnytt 18 i oktober at de må prioritere den digitale transformasjonen og flytte penger over mot levende bilder. I tillegg ønsker de å legge mer til rette for spesialisering og at lesere kan anmelde bøker selv.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober