Hopp til innhold

Historien om Kristoffer Koch går verden rundt

Kristoffer Kochs bitcoin-eventyr har på kort tid fått internasjonal oppmerksomhet. Nå blir NRK-saken sitert verden over, og Koch har blitt kontaktet av blant andre BBC og CNN.

Kristian Koch kjøpte leilighet etter å ha tjent på bitcoin

Kristoffer Koch kjøpte seg egen leilighet på Tøyen for fortjenesten han endte opp med etter å ha kjøpt bitcoins på nett til en verdi av 150 kroner.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Kristoffer Koch

Kristoffer Koch brukte 150 kroner på internettvalutaen bitcoin, og endte opp med flere millioner.

Foto: Fredrik Lauritzen

NRK.no omtalte nylig historien om Kristoffer Kochs bitcoin-eventyr som endte med kjøp av egen leilighet på Tøyen.

Som student brukte Koch 24 dollar – omtrent 150 kroner – på internettvalutaen bitcoin. Kursen steg til himmels, og beløpet økte til en verdi av rundt fem millioner kroner.

  • Les mer om bitcoin i faktaboksen øverst til høyre

Historien har fanget interessen til flere utenlandske medier, og går nå verden rundt. Koch forteller at oppmerksomheten har vært litt uventet.

– I går gjorde jeg noen korte intervjuer mer AFP og BBC. CNN er også på saken, sier han til NRK.no, og legger til:

– Det er jo en morsom historie, så jeg skjønner det på en måte. Jeg ser også mye oppmerksomhet rundt bitcoin i seg selv, og det er blant annet toppsøk på Google i USA.

Tøyen–Oslos rikeste

Koch fikk tatt ut litt over en million av gevinsten, og kjøpte seg egen leilighet på Tøyen, som han nå pusser opp. Men mye av pengene er fryst i Tyskland på grunn av en pågående etterforskning av vekseltjenesten Bitcoin-24.

Ifølge skattedirektør Hans Christian Holte er dette en ny måte å tenke verdier på. Koch innrømmer at det var ideen om bitcoins som fanget hans oppmerksomhet.

– Jeg var interessert i hele dette tankeeksperimentet med å ha desentralisert valuta. At det faktisk har vist seg mulig synes jeg er moro, og jeg tror ideen vil overleve uansett hva som skjer, sier Koch.

Et kjapt googlesøk på «Kristoffer Koch» og «Bitcoin» gir rundt 3000 treff. Nettaviser i Nederland, USA, Australia, og russisk og indonesisk fjernsyn er blant dem som har omtalt saken, og sitert NRK.no. Men ifølge Koch er ikke oversettelsene de beste.

– Noen av de utenlandske sakene har mange faktafeil. Det begynte med en australsk nettside som laget en dårlig sak av NRK-artikkelen. Så plukket blant andre The Guardian den opp. Jeg synes for eksempel det er morsomt å lese av Tøyen er det rikeste området i Oslo, sier han.

Lignende historier

Suvenirmynt pålydende én bitcoin, eid av Kristoffer Koch

Kristoffer Kochs suvenirmynt pålydende én bitcoin.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Selv om Koch sin historie har fått mye oppmerksomhet, tviler han sterkt på at han er det eneste tilfellet.

– Jeg tror det finnes flere lignende historier som min, men kanskje ikke med fullt navn. Folk har nok tjent vanvittig mye mer enn meg, sier Koch.

– Angrer du på at du stod frem med fullt navn?

– Nei, det har ikke vært noen negative konsekvenser av dette. Men det er fint å legge til at jeg selv ikke har tilgang til mine bitcoins, så det er ikke vits å prøve å stjele noe fra meg. Jeg har noen igjen, men har gjort det slik at jeg må ha andres samtykke for å bruke dem, sier han, og legger til:

Det kyniske her er at jeg antageligvis tjener på dette. Det finnes bare et begrenset antall bitcoins, og jo flere som bruker dem, jo høyere blir verdien.

Samboeren hans, som i utgangspunktet var skeptisk til at han brukte ekte kroner på «tullepenger», har nå endret mening. Men selv om bitcoin-eventyret resulterte i en ny leilighet, har Koch bena godt plantet på jorda.

– Livet går videre akkurat som før. Dette er ikke noe å leve av – ikke foreløpig hvert fall.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters