Hopp til innhold

Ber Europas ungdom skape sin egen fremtid

– Jeg var full av sinne da jeg skrev debutromanen min, forteller italienske Silvia Avallone. Hun tok sitt livs største sjanse og boken ble en braksuksess.

Silvia Avallone
Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Litteratur er et av de viktigste verktøyene man har til å forandre samfunnet, sa Silvia Avallone i sitt åpningsforedrag for Europa-dagene i Oslo. I et kriserammet Italia, valgte hun å satse på å bli forfatter.

– Jeg skrev dikt allerede som 7-8-åring og litteraturen ble en lidenskap for meg, men det var først da jeg ikke hadde noe å tape at jeg våget å gå for drømmen om å skrive en bok, sier Avallone da hun møter NRK på Litteraturhuset.

Den tapte generasjonen

Den unge italienske kvinnen forteller åpent om hvordan verden falt sammen for henne da hun plutselig måtte revurdere sine framtidsplaner. Avallone hadde i flere år studert til å bli lærer, men så ble det full ansettelsestopp også i den offentlige skolen.

– Å komme inn i arbeidsmarkedet virket helt umulig, forteller hun.

Avallone var brått blitt en del av den såkalte «tapte generasjonen». Hun delte skjebne med en hel generasjon unge, italienske akademikere som det ikke finnes arbeid til i dagens Italia.

– Full av sinne

Stål av Silvia Avallone

I 2010 brakdebuterte Avallone med romanen «Stål», som ble solgt i 500 000 eksemplarer i Italia og oversatt til over 20 land. Romanen skapte stor debatt blant hennes medborgere.

Fortellingen handler om 13-åringene Franscesca og Anna som drømmer og lengter, i en by i Toscana der jobbene blir borte, der du må svindle for å overleve og der den eneste kapitalen til en kvinne er kroppen hennes. Boken handler om et land som forvitrer både åndelig, moralsk og materielt.

– Jeg var full av sinne da jeg arbeidet med «Stål». Jeg visste ikke hva jeg skulle skrive om, jeg bare skrev. Selv om boken var en personlig prosess, ble den likevel interessant for offentligheten. Mine følelser gjaldt for mange flere enn meg, forteller Avallone.

«Stål» er ei grell skildring av eit Italia som forvitrar både åndeleg, moralsk og materielt, eit Italia der jobbane blir borte, der du må svindle for å overleve og der dei einaste kapitalen ei kvinne har er kroppen sin og den kapitalen er like forgjengeleg som rusen, som arbeidsplassane, som draumen om eit betre liv.

Litteraturkritiker Marta Norheim / Om «Stål»

– Setter ord på unge italieneres tanker og følelser

Simen Ekern

Simen Ekern er aktuell med boken «Europeere», om de politiske konsekvensene av krisen som har rammet Europa. Han mener det er en enorm utfordring for Italia at unge akademikere drar ut av landet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Et Europa i krise finner veien til litteraturen. Den norske forfatteren og journalisten, Simen Ekern, er aktuell med boken «Europeere», som handler om krisen som har rammet Europa. Han mener det er viktig at skjønnlitterære forfattere, som Silvia Avallone, skriver om de unges problemer.

– Unge italienere opplever Avallones bøker som en beskrivelse av det de tenker og føler. Dette er tanker som ellers får lite plass i mediene, påpeker Ekern.

Den norske forfatteren og journalisten ser en vilje til opprør i Avallones bøker.

– Det handler om mentalitetsbeskrivelsen – at en ikke får noe gratis av samfunnet. I dette ligger det en vilje til opprør, det tror jeg er reelt, og det kan få mange forskjellige løsninger, sier Ekern.

– Italia har blitt et land folk forlater

Forfattersuksessen ble Avallones vei ut av mørket. For hennes nærmeste venner ser ikke fremtiden like lys ut.

– Det er umulig for folk i 20- og 30-årene å få seg en vanlig jobb i Italia, forteller hun.

– Jeg kjenner knapt noen som har et jobbengasjement som varer mer enn ett år frem i tid. Italia har blitt et sted folk forlater.

Harde tider av Ingeborg Eliassen

Utenriksreporteren i Europa for Stavanger Aftenblad kom nylig med bok om det nye arbeidslivet i Europa.

– Mange unge arbeidsledige drar utenlands, og noen av dem ser vi her i Norge, bekrefter Ingeborg Eliassen. Hun er aktuell med «Harde tider. Det nye arbeidslivet i «Europa».

– Veldig mange søker seg til Tyskland og Storbritannia. Noen vil si at det er topp, fordi de sender penger hjem og får nye impulser. Men denne gangen er det en veldig høyt utdannet generasjon som forsvinner fra land som kunne trengt dem nå. Det er ikke sikkert at de kommer tilbake, sier Eliassen.

Simen Ekern peker på dette som en enorm utfordring for Italia og forteller om det som omtales som en «hjerneflukt» blant de unge, der de flinkeste drar.

–​ Det har lenge vært et problem at den politiske klassen, og flere av dem som sitter i viktige bedrifter, er gamle folk. Dermed sier det seg selv at det er gamle mennesker som styrer landet og bestemmer hva som skal gjøres, sier Ekern.

Det er vanskelig for unge mennesker å komme opp i de bitene av samfunnet hvor makt utøves. Akademikerne som reiser, kunne vært blant de gode kandidatene til å ta disse posisjonene.

Suksessen kom ikke gratis

Avallone tok sitt livs største sjanse da hun avbrøt studiene for å bli forfatter. I et Italia i krise, gikk hun for sin store drøm – og lyktes. Men suksessen kom ikke gratis.

Hun skrev hver eneste dag, og satte seg strenge mål for når hun skulle være ferdig. Om alt gikk galt, fikk hun ta opp latinbøkene sine igjen, tenkte hun.

– De to første ukene etter at jeg hadde sendt manuset mitt til forlag, var preget av mye angst, forteller hun åpenhjertig.

Så skjedde det hun ikke hadde våget å håpe på. En telefon fra forlaget Rizzoli i Milano forandret livet hennes.

– Men jeg fullførte studiene i ettertid, legger forfatteren til med et smil.

Fire aktuelle Europa-lesetips

Europa av Amalie Kasin Lerstang

I fjor kom Amalie Kasin Lerstang fra Nesodden (25) med debutromanen «Europa». Den handler om en ung kvinne som rømmer landet etter at eks-kjæresten har skrevet en avslørende bok om henne. Hun er på leting etter et fellesskap hun savner i Norge. Det er enda lenger unna i et kriserammet Europa og destruktiviteten får blomstre i denne fortellingen.

I februar utgis «Farvel til Eddy Bellegueule» av Édouard Louis (23) på norsk. Den franske romanen handler om en Eddy som bor i en landsby preget av fattigdom og rasisme, sammen med familien på sju. Faren blir arbeidsløs og livet blir tøft for den unge, feminine hovedpersonen.

Tretten profilerte fotografer har dokumentert europeisk ungdom i fotoboken «Sea Change». Bildene viser hvordan unge europeiske liv ser ut akkurat nå, i helt forskjellige miljøer, på fest og på jobb, fra Hellas i sør til Storbritannia og Norge i nord.

Silvia Avallone på Sea Change

– Denne jenta utstråler en bestemthet og et sinne som minner meg om Marina i boken min, forteller Avallone. Fotografiet av Petre (17) på fiskefabrikk på Island, er tatt av Tommy Ellingsen.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

I «Marina Bellezza», som kom på norsk denne uken, tar Silvia Avallone leseren med til nord i Piemonte, en by som har mistet de fleste arbeidsplassene. Historien handler om et ungt par forsøker å skape sin egen fremtid.

– Mitt håp er at Italia blir et land folk ikke reiser fra, men at min generasjon skaper sin egen fremtid i vårt hjemland, sier den unge italienske forfatteren.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)