Hopp til innhold

Psykolog advarer mammabloggere

Barn blir mobbet på grunn av bilder som legges ut på sosiale medier. Nå advarer psykolog foreldrebloggere.

Malin og Lotte

Malin Hammersgård har i årevis blogget om datteren oppvekst. Nå er Lotte 10 år, og synes ikke det er like morsomt å havne i bloggen lenger.

Foto: Kristin Forland / NRK

Willy Tore Mørch

Psykolog Willy Tore Mørch advarer foreldrebloggere mot feil eksponering av barn.

Foto: NRK

Du har sikkert sett dem: Suttende på ei tå på stellebordet eller med ansiktet fullt av kake. De er illsinte eller lykkelige, og i alle fall meget uvitende om at blikket de sender sin mor i samme knips havner lett tilgjengelig for alle som leser mammas blogg på internett.

Nå begynner bloggbarna å bli store, og alle synes ikke det er like gøy å se at bilder og videoer av dem kommer på nettet lenger.

– I tredje klasse begynte Lotte å reagere på at bildene jeg tok kom ut på nettet, sier Malin Hammersgård.

Hun har rundt 2000 daglige lesere på bloggen sin. Iblant synes hun det er ubehagelig at det ligger så mye privat informasjon om familien på nett.

Selv har hun valgt å være eksponert i media, men hun innser at hun har fratatt barna muligheten til å være anonyme.

– Jeg har jo det. De har ikke noe valg nå som de er så små. De får valget når de blir litt eldre, og da får jeg respektere det, sier hun.

Advarer foreldrebloggere

Tidligere har Datatilsynet advart mammabloggerne om å utlevere barna sine på nettet, nå advarer også psykolog Willy Tore Mørch foreldrebloggere mot for mye eller feil eksponering av barn, som kan gi negative konsekvenser.

– Vi kjenner til eksempler på at barn har blitt skadet og mobbet og plaget i forbindelse med at det er lagt ut bilder og film på sosiale medier av andre barn senere, sier Willy Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved universitetet i Tromsø.

Les også:

– Viktig for barna å være med

Mørch sier det er viktig for barnet og være aktivt med i å avgjøre hva som blir formidlet fra eget liv. Det gjør at barnet føler at de har betydning og kan påvirke sitt liv.

Det trenger ikke å være negativt for barn å bli eksponert i media, men foreldreblogging kan oppleves negativt.

– Særlig den passive deltakelsen, hvor det er foreldrene som er den aktive bloggerne og at man skriver om og tar bilder og film av barna sine, sier han.

I 2009 kom en voldsom økning i antall blogger i Norge, blant de mammablogger. I dag er 13 av de 100 mest leste bloggene i Norge mamma- og pappablogger. De største med opp mot 40.000 lesere daglig.

Forventer flere henvendelser

Guro Skåltveit

Seniorrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet understreker at Menneskerettskonvensjonen gir barna rett til å bli hørt.

Foto: Datatilsynet/pressebilde

Slettmeg.no – nettjenesten som hjelper folk med å slette uønsket informasjon på nett, forventer at det vil komme mange forespørsler fra barn av bloggere etter hvert som de blir eldre.

– I dag er de eldste av disse bare 7–8 år, sier leder for slettmeg.no, Hans Marus Tessem.

– De har kanskje ikke dannet seg noen formening om hvorvidt de finner det krenkende eller ikke. Når de blir litt eldre ser vi for oss at vi får mange henvendelser fra personer som er blitt offentliggjort på mammablogger og ønsker å bli fjernet fra slike sider.

– Alle barn har rett til ...

Guro Skåltveit, som er seniorrådgiver i Datatilsynet, sier til NRK at foreldre bestemmer selv om de vil legge ut bilder av barn under 15 år på nettet.

Men hun understreker at man også må tenke på menneskerettskonvensjonen, som sier at alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt, og at alle barn har rett til et privatliv.

– Det blir et moralsk spørsmål. I de fleste sammenhengene er det uskyldige og hyggelige bilder, og de fleste gjør det i god tro for å vise sitt barn på beste vis. Og så lenge man gjør det, er ikke det ulovlig. Men selv om det er lov, er det riktig?, spør hun, og sier at man tar bort barnas grunnleggende rett til personvern.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.