Hopp til innhold

Adeles «Hello» tar over internett

Samtidig som Adele knuser salgsrekorder med sin nye plate, renner internett over av coverversjoner av hennes singel «Hello».

Adele

Adele er klodens heteste musikkartist og knuser salgsrekorder i en tid hvor færre og færre kjøper musikk.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Selv om fenomenet «platesalg» ligger nede for telling med dødskramper, har britiske Adele klart å knuse gamle salgsrekorder.

I USA er hennes nye plate «25» den mest solgte platen i første salgsuke siden målingene begynte i 1991. Adeles tredje album er solgt i 2,3 millioner kopier i USA på bare tre dager.

Dermed har hun allerede slått den forrige ukerekorden, som tilhørte N'Syncs plate «No Strings Attached» (2000).

Ingen strømming foreløpig

The Guardian skriver at Adeles tredje plate også ligger an til å få statusen som den raskest selgende platen noensinne i Storbritannia. På tre dager er platen solgt i 538.000 eksemplarer. Ukessalgsrekorden i Storbritannia tilhører Oasis' «Be Here Now» (1997).

Adele er en av få artister – ved siden av Taylor Swift og Beyoncé – som er såpass populære at de kan tillate seg å holde musikken unna strømmingtjenestene . Hun og plateselskapet stoler på at platekjøperne uansett vil skaffe seg plata via digital nedlastning eller kjøp av CD.

Alle sier «Hello»

Samtidig som Adele nyter en enorm status, er det kappleik på internett om å lage alternative versjoner av platas første singel «Hello».

Blant de mest sette, er denne versjon fra den sørkoreanske jenta Lydia Lee, som senere ble invitert til The Ellen Show for å synge låten:

I en annen versjon kommenterer Naturfilm-ikonet Sir David Attenborough Adeles video på sin særegne måte:

I forbindelse med American Music Awards ble det laget en Muppet-versjon, hvor Miss Piggy sliter med overdreven bruk av vindmaskiner:

Humornnieu.no, ved Martin Beyer-Olsen, ser verden fra Østfold gjennom en omskrevet tekst av Hello, eller «Hællæ»:

Her tar Adele på seg plastnese og lurer andre deltakere på en talentkonkurranse til å tro at hun en veldig nervøs «Jenny». Inntil hun framfører sin egen låt:

Den norske skuespilleren og metalvokalisten Per Fredrik Åsly, bedre kjent som PelleK, har også laget sin patostunge versjon:

I tillegg finnes det en lang rekke kompetente coverversjoner, signert mer eller mindre kjente artister:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober