NRK Meny
Normal

Adeles nye plate blir ikke strømmet

Adele «tar en Taylor Swift» og nekter å gjøre sin nye plate tilgjengelig hos noen av de store strømmingstjenestene.

Adele

Adele skal selv ha vært involvert i avgjørelsen om at hennes nye plate ikke blir gjort tilgjengelig for strømming.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Den britiske sangstjernen slipper i dag sin nye plate «25», som får full pott hos NRK P3s anmelder. Den etterlengtede utgivelsen forventes å bli den største salgssuksessen på verdensbasis på mange år.

Men den blir ikke tilgjengelig for deg som utelukkende konsumerer musikk via strømmingsabonnementer, skriver Reuters.

Forventer rekordtall

Music CMA Awards Taylor Swift

Taylor Swift slo fast at musikk ikke skal være gratis, og nektet strømmingstjenestene å tilby storselgeren «1989». En stund.

Foto: Owen Sweeney / Ap

Det ventes at oppfølgeren «25» vil selge halvannen million eksemplarer i Nord-Amerika bare den første uken, og det skal være sendt 3,6 millioner fysiske kopier av CD-en ut i butikkene.

Forventningene er at dette kan den bli den hurtigstselgende CD-en i USA helt siden N'Syncs 15 år gamle plate «No Strings Attached», skriver New York Times.

Det forventes at platesalget vil fordele seg 60/40 mellom CD-salg og kjøp via digital nedlastning, skriver Billboard.

Dette er første plate fra Adele siden den snart fem år gamle platen «21», som har solgt i mer enn 30 millioner eksemplarer verden over. Også da holdt Adele platen sin unna strømmingstjenester i ett år etter utgivelsen, noe som er med på å forklare salgssuksessen.

Det spekuleres i at Adele vil følge samme oppskrift også denne gang.

Taylor Swift og Beyoncé med samme oppskrift

Taylor Swift skapte bruduljer da hun i fjor nektet å la sin plate «1989» bli gjort tilgjengelig for strømmingstjenester, samtidig som hun slo fast at musikk ikke skal være gratis. Men i juli i år ble platen gjort tilgjengelig for strømming på Apple Music.

Beyonce Knowles

Beyoncé holdt sin plate «Beyoncé» unna strømmingstjenestene i ett år etter utgivelsen.

Foto: Evan Agostini / Ap

Swift ble ikke tilsynelatende usynliggjort av at musikken hennes kun var tilgjengelig for salg via CD og nedlastning. Platen solgte 8,5 millioner eksemplarer på verdensbasis i 2014.

Også Beyoncé er en så stor artist at hun turte å holde sin 2013-utgivelse «Beyoncé» unna strømming i ett år etter utgivelsen.

– At Swift holdt «1989» unna strømmingstjenestene hadde ingen økonomisk betydning for strømmingstjenestene, og det får heller ingen betydning at Adele nå gjør det samme. En individuell artist endrer ikke framtiden til strømming, sier Tyler Goldman, som er toppsjef hos den amerikanske strømmingstjenesten Deezer, til Reuters.

Spotify har i en melding forsøkt å lokke Adele til å gjøre sin nye plate tilgjengelig via strømming:

– Vi elsker og respekterer Adele, og det gjør også hennes 24 millioner fans på Spotify. Vi håper at hun vil gi fansen muligheten til å nyte «25», i tillegg til «19» og «21» veldig snart.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters