Hopp til innhold

20.000 unge har sendt nakenbilder av seg selv

Tusenvis av norske tenåringer i alderen 13-16 har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. – Skremmende, sier politiet.

Mobiltelefon

SENDER NAKENBILDER: 20.000 tenåringer svarer ja på at de har sendt et nakenbilde av seg selv det siste året, viser en undersøkelse som Medietilsynet har gjennomført.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Flere tenåringer enn tidligere sender nakenbilder av seg selv, viser en undersøkelse Medietilsynet har gjennomført.

Hvis du vil vise deg frem naken, gjør det i et rom alene med den du vil vise deg frem for

Ragnar Foss

– Ungdommene skjønner ikke omfanget av det de gjør, sier leder for ungdomsavsnitt hos politiet.

Advarer mot å sende nakenbilder

Helt siden 2003 har Medietilsynet kartlagt barn og unges bruk av nett , mobil og medier, men i 2010 la de til spørsmålet til ungdommene om de har sendt nakenbilde av seg selv.

Flere tusen unge er spurt på hvert årstrinn, og i 2010 var det fire prosent som svarte at de hadde sendt nakenbilder. I 2012 var det fem prosent, mens det i 2014 er sju prosent.

Her kan du lese hele rapporten

Stian Lindbøl er seniorrådgiver hos Medietilsynet og sier det er vanskelig å si hva det er som gjør at det øker, men at bruken og omfanget av bildedelingstjenester har mye å si.

Stian Lindbøl, Medietilsynet

ØKNING: Stian Lindbøl hos Medietilsynet sier det er en økning i antall unge som sender nakenbilder av seg selv.

Foto: NRK

– Det går fortere å sende bilder og er lettere å dele, samtidig som antall bildedelingstjenester har økt i omfang. Terskelen for å sende et bilde til kjæresten er lavere, sier han videre.

Medietilsynet har i flere år snakket med ungdom om bilder og bruk av internett, og noe av det viktigste de forteller er at dette kan slå tilbake på tenåringene senere i livet.

– Vi sier helt klart fra at de ikke bør sende nakenbilder eller bilder hvor de er avkledd. Ta for eksempel et kjæresteforhold som tar slutt og den ene er irritert fordi bruddet ikke var gjensidig. En «hevn» kan være å sende nakenbilder videre, forklarer han.

Tusenvis av bilder hacket

Fredag skrev NRK at over 45.000 private bilder av norske og danske jenter fra bildedelingstjenesten Snapchat er på avveier. Mye av materialet er sendt fra svært unge mennesker.

Tirsdag bekrefter de danske utviklerne bak nettstedet Snapsaved at de har blitt hacket og at det hovedsakelig er norske, danske og amerikanske brukere som er rammet.

Stian Lindbøl hos Medietilsynet tror mange unge ser det som naturlig å eksperimentere, men det er for tidlig å si om dette er en trend.

– Tenåringer bobler over av hormoner og noen kan bli litt overivrige og sender nakenbilder til en venn eller kjæreste. Foreløpig er vi ikke bekymret over økningen, men ber tenåringene om å være varsomme og råder dem til forsiktighet, sier han.

Mange unge tenker ikke på konsekvensen tror Lindbøl .

– Man tror man kjenner noen godt og å går garden. Man sender et nakenbilde og så kan det få følger.

– Venner misbruker tilliten

Ragnar Foss er leder for østfoldpolitiets ungdomsavsnitt og er godt kjent med at unge sender nakenbilder.

– Jeg blir skremt og kan ikke skjønne at det er naturlig å gjøre det. Vi blir kontaktet av unge mennesker som ikke skjønner hva de holder på med, sier han.

Foss sier videre at mange opplever at bildene de har sendt blir brukt til noe helt annet enn det de hadde tenkt av venner og kjærester.

– Vi vet hvor fort vennskap kan snu i den alderen.

Ifølge Foss er det mange unge som ikke skjønner rekkevidden av det de holder på med fordi de har vokst opp i en tid hvor sosiale medier og deling av bilder er helt naturlig.

– Det er innenfor komfortsonen deres, men det er lite vi i politiet kan gjøre når de først har trykket send, sier han.

Ragnar Foss

SKREMT: Leder for politiets ungdomsavsnitt i Østfold, Ragnar Foss, er skremt over utviklingen der unge legger ut bilder av seg selv.

Foto: Politiet

For det går et tydelig skille for når politiet kan gripe inn og ikke, sier han.

– Hvis man blir filmet på et utested og den videoen legges ut på nett mot ens vilje, er det et lovbrudd allerede der. Hvis man velger å sende nakenbilder av seg selv har det ikke skjedd noe lovbrudd, men en idiotisk handling. Å følge opp den tråden er nesten umulig, og det er lite vi kan gjøre.

– Hva er politiets råd?

– Hvis du vil vise deg frem naken, gjør det i et rom alene med den du vil vise deg frem for.


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober