Hopp til innhold

Lars Vilks i hardt vær

Nå stormer det igjen rundt Lars Vilks som skal holde en tale under en antiislamsk konferanse i USA.

Lars Vilks

Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Striden rundt Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten dannet et bakteppe, da den svenske kunstneren Lars Vilks i 2007 blåste nytt liv i debatten om ytringsfrihet og islam.

Den svenske kunstneren tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Vilks karikaturer utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Og Al Quaida utlovte en dusør til den som klarte å drepe den svenske kunstneren.

Bekymret for Vilks deltakelse

Nå stormer det igjen rundt Vilks, ettersom han skal tale på en konferanse arrangert av den antimuslimske organisasjonen Stop Islamization of Nations (SION).

Konferansen holdes i New York 11. september. Vilks sier han ikke deler organisasjonens synspunkter, men at han ønsker å få et nærmere innblikk i hvordan medlemmene tenker.

Deltakelsen bekymrer blant andre den svenske, antirasistiske stiftelsen EXPO.

– Han fungerer som en gallionsfigur, som et slags symbol i den antimuslimske bevegelsen. Nå går han nok en gang ut og utfordrer islam, sier Anna Sofia Quensel i Expo, til Sveriges Radio.

– Oppmerksomhetsjag

Henrik Placht er en norsk billedkunstner og initiativtaker til opprettelsen av Kunstakademiet i Ramallah.

Han liker ikke at den svenske kunsteren skal tale i SION neste uke.

– Det er oppmerksomhetsjag som har fått Lars Vilks til å ville holde tale under antiislamsk konferanse, mener Placht til NRK.

– Det er ubekvemt

Vilks sier til NRK at det bør være fritt fram for å kritisere og at han anvendte sin ytringsfrihet med tegningene.

Etter kunstnerens tegninger av profeten Muhammed har han blitt utsatt for minst ett voldelig angrep, og huset hans er blitt forsøkt påtent. Han lever i dag med politibeskyttelse.

– Det er svært ubekvemt å leve med en slik situasjon, innrømmer Vilks til NRK.

Han forteller at det fremdeles er stor medieinteresse for saken, og at det egentlig skyldes på grunn av problemene med integrasjon og kulturenes møter.

– Mediedekningen kommer nok til å roe seg ned etter hvert. Jeg har selv en utstilling i New York i november å bry meg om, så dette er ikke min livsoppgave, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.