Hopp til innhold

KORK får peruansk stjernedirigent

Peruanske Miguel Harth-Bedoya blir ny sjefdirigent i Kringkastingsorkestret. – Det blir nok meir latinamerikansk temperament på konsertane våre framover, seier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

Miguel Harth-Bedoya

Miguel Harth-Bedoya tek over som sjefdirigent for KORK frå og med 2013/2014-sesongen.

Foto: Gordon Trice / Schmidt Artists

I KORK er dei begeistra over å ha fått tak i ein dirigent som er etterspurt over heile verda, og det kan hende musikken til Grieg og dei andre norske komponistane får nye latinske tolkingar når NRKs orkester får sjefdirigent frå Peru.

Kringkastingsorkestret fekk nyleg dei siste detaljane på plass i avtalane med sin nye sjefdirigent, som tek over orkesteret frå 2013/2014-sesongen. Harth-Bedoyas første møte med orkesteret fann stad under konserten med sopranen Renée Fleming hausten 2010:

– Det oppstod ein veldig god kjemi mellom dirigent og orkester, både personleg og musikalsk, seier Rolf Lennart Stensø.

– Han hadde svært kort prøvetid på seg før konserten, men jobba godt og det gav eit fantastisk fint resultat.

Pådrivar for amerikansk kulturarv

Rolf Lennart Stensø er glad for at avtalane med Harth-Bedoya er på plass:

– Han har ein imponerande CV – han har dirigert dei beste orkestera i USA og spelt inn cd med Chicago Symfoniorkester. Det er veldig viktig for orkesteret å kunne bli sett utanfrå, av ein dirigent med så brei bakgrunn, seier han.

Peruanaren har markert seg med eit sterkt engasjement for den musikalske kulturarven frå det amerikanske kontinentet, mellom anna som initiativtakar til prosjektet «Caminos del Inka», som også er blitt cd.

Høyr Miguel Harth-Bedoya fortelje om Caminos del Inka-prosjektet:

Første konsert i november

KORK sin noverande sjefdirigent, danske Thomas Søndergård, er på veg til stillinga som sjefdirigent for BBCs walisiske nasjonalorkester , og held avskjedskonsert 24. mai i år. Harth-Bedoya tek formelt over først frå hausten 2013, men kjem også til å dirigere konsertar med KORK i november og juni i 2012-13-sesongen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)