Hopp til innhold

Når grensene oppløses

Noe helt spesielt skjedde da Janine Jansen spilte med Oslofilharmonien torsdag. Grensene mellom instrument og formidling, publikum og utøver ble oppløst. Gjennom fiolintonen snakket og sang hun musikkens budskap ufiltrert inn i hjertene våre.

Janine Jansen

Den nederlandske fiolinisten Janine Jansen imponerte NRKs anmelder.

Foto: Kasskara

Anmeldelse Ragnhild Veire

Den nederlandske 33-åringens spill var så vakkert og rikt på nyanser at jeg dette ble noe av det beste jeg har hørt fra en orkestersolist. Jansen fikk liv i hver eneste tone i denne relativt sjeldne og mørke russiske fiolinkonserten fra 1967.

Som i de lange utviklingslinjene i 2.sats, som er som en ensom vandring på øde russiske stepper mot et mørkt punkt langt der fremme.

Solistens konsert

Janine Jansen

Jansen utmerker seg med både lidenskap og en finstilt musikalitet.

Foto: presse

Hele det løpet løftet hun personlig; orkesteret fulgte ikke alle hennes spenn like tett. Men det gjorde ingenting, dette er solistens konsert og alle øyne var festet på henne, vakker i en smakfull sort kjole og med den enkle hestehalen piskende rundt fiolinbuen som dro til slik at buehårene skvatt.

Direkte budskap

For de retoriske utbruddene er det også mange av, i et usedvanlig hudløst verk skrevet året sovjetiske Sjostakovitsj skjønte at døden banket på døren. Under Jansens tolkning ble det klart for alle at en fiolintone kan uttrykke absolutt alle vokaler og konsonanter som finnes. Dette var ikke buestrøk mot instrument, det var et direkte budskap, mørkt, lidenskapelig og vakkert som Jansen tok oss varsomt inn i.

Slik åpnet musikken seg og ble med ett helt forståelig og usigelig vakker.

Arbeidsseier til dirigenten

Eivind Gullberg Jensen

Den norske dirigenten Eivind Gullberg Jensen.

Foto: Paul Bernhard.

Den norske dirigenten Eivind Gullberg Jensen gjorde en sterk innsats etter pausen da han uten partitur dirigerte Rachmaninoffs nokså svulstige, men veldig sjarmerende symfoni nr. 2.

Se video: Eivind Gullberg Jensen om Rachmaninoff

Kontrasten til den mørke Sjostakovitsj-konserten kunne ikke vært større. Her gjelder det å veksle mellom smil og hjerte-smerte rundt annenhver sving. Et lite stykke uti der var det som om dirigent og orkester ble enige. Med ett låt Oslofilharmonien som et salongorkester hvor melodiene snodde seg elegant og fleksibelt rundt hverandre - morsomt!

Den kammermusikalske bevegeligheten som Gullberg Jensen fikk frem, fri for unødvendig massiv pompøsitet, er friske og sjarmerende takter fra Oslofilharmonien. Orkesteret, og ikke minst denne symfonien, kledde dette.

Konserten sendes i NRK P2 fredag 6.mai fra kl 19.00

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.