Hopp til innhold

– Jeg vant på offer-rollen

– Man gjør ikke ting uten å være bevisst på det, sier Carl I. Hagen om Frps offer-rolle.

Video Carl og Eli Hagen hos Skavland

– Det er helt sikkert mange som ikke er glade for at jeg er tilbake i politikken, sier Carl I. Hagen.

Fredag gjester den tidligere parti-lederen Fredrik Skavlan, sammen med kona Eli.

Her benytter han også anledningen til å advare Sverige mot å stenge ute det høyreekstreme partiet Sverigedemokraterna, som tidligere i høst fikk nok velgere til å komme inn i Riksdagen.

– Hvis de øvrige partiene tråkker på de som stemmer på dette partiet, så kan det være en dumhet. Da kan de bli større, sier Hagen.

VIDEO: Carl I. Hagen vil bli ordfører i Oslo

Video Carl I. Hagen vil bli ordfører i Oslo

Den viktige offer-rollen

Han mener Fremskrittspartiet har tjent på at de fikk folket til å synes synd på dem.

– Vi fikk sikkert noen sympatistemmer ved at de andre partiene så på oss som nærmest spedalske, sier Hagen til Fredrik Skavlan.

Hadde du et bevisst forhold til når du skulle være offer, og når du ikke skulle være det? spør programlederen.

– Selvsagt. Man gjør ikke ting uten å være bevisst på hva man gjør. Flere ganger tok jeg på meg offer-rollen, og vant på det, innrømmer Hagen.

Superstjerne i studio

Slash - Velvet Revolver.

Slash kommer til Fredrik Skavlan for å fortelle om den nye solo-karrieren og hva han har opplevd som artist.

Foto: TIMM SCHAMBERGER / AFP

Fredagens Skavlan er den sjette i rekken denne høsten. Til studio kommer også en av verdens største artister, gitaristen Slash, kjent fra Guns'n Roses.

Tidligere i høst innrømte superstjernen at han ønsket å ha sin gamle kollega Axl Rose med på solo-plata, men at han ikke turte å spørre.

Slash har lovet å snakke om litt av det han har opplevd i løpet av sitt etter hvert lange artistliv.

Også TV-detektiven John Nettles, kjent for nordmenn og resten av verden som Bergerac, men også som inspektør Barnaby i TV-serien Mord og mysterier, gjester Fredrik Skavlan denne fredagskvelden.

Se programmet på NRK1 klokken 21.25, eller i NETT-TV.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober