Hopp til innhold

Senter for digitalt nødnett åpnet på Gjøvik

I dag åpnet det nasjonale driftsenteret for det digitale nødnettet i Norge. Dette senteret ligger på Gjøvik og skal altså drifte helsetjenesten på det nye digitale radionettet.

Nødnett-sentralen åpnet på Gjøvik

Tandsæther og IT-konsulent Ole Morten Aaslund i lokalene til den nye, nasjonale nødnett-sentralen på Gjøvik

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

40 ansatte i kontorlokalene på Gjøvik følger med på at livsviktig kommunikasjon i nødetatene fungere. 24 timer i døgnet overvåker de systemene til akuttmottak, legevakter og AMK-sentraler.

Mandag var det offisiell åpning av det nye nasjonale helseforetaket som har base på Gjøvik. Dette er en del av en utbygging av det digitale nødnettet til 6 milliarder kroner som skal være sluttført i 2015.

54 kommuner i drift - flere på vei

Brannvesen, ambulanser og politi får nå moderne, avlyttingssikkert radiosamband. Så langt er det i drift i 54 kommuner rundt Oslofjorden.

Administrerende direktør ved sentralen i Gjøvik, Lars Erik Tandsæther, sier at nødnettet er bygd ut i den første fasen, som gjelder for Oslo, Akershus Buskerud og Østfold, og at det nå er Innlandet sin tur.

– Da er det ytterligere aktualisert i og med at vedtaket kom om landsdekkende utbygging, og helsetjenestens driftsorganisasjon her er sentral i forhold til det, sier Tandsæther.

Mer enn 200 basestasjoner bygges i Hedmark og Oppland nå, og systemet skal være i drift rundt nyttår.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tor Helge Lyngstøl

Tor Helge Lyngstøl, direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon, lover at dekningen skal bli god, også Innlandet.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Sjefen for hele nødnettsatsingen, Tor Helge Lyngstøl, er direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon. Han har måtte svare på mye kritikk, blant annet for at dekninga er for dårlig, selv midt i Oslo sentrum.

På åpninga i dag hevdet han at det digitale nettet blir langt bedre enn det som er i dag, også i fjell og dal i Hedmark og Oppland.

Bygger ekstra basestasjoner hvis dårlig dekning

– Vi har lagt inn noen ekstra basestasjoner, noen har vi justert. Så bygger vi, og måler dekningsgraden. Hvis det ikke blir bra nok, så bygger vi flere, sier han.

Gjøvik-senteret er ansvarlig for drift, brukerstøtte, overvåkning og feilretting av utstyret. Han sier at det har vært en lang prosessen med å få hovedsentralen til Gjøvik.

Nødnett, helseforetak, nødsamband, nødsambandet, nødetater,

– Det var flere regioner som var aktuelle, men det som gjorde at det ble lagt til Gjøvik var nok at det var en såpass sikker lokasjon som Fjellhallen. Det trengs nemlig sikker lagringsplass inne i fjellet til de mest sårbare delene av utstyret, forklarer Lars Erik Tandsæther.

Han nevner at også kompetansemiljøet ved Høgskolen i Gjøvik som en annen faktor som var utslagsgivende for at valget falt på Gjøvik. Den daglige lederen av senteret forklarer også hva de konkret skal gjøre ved sentralen på Gjøvik.

– Vi skal ikke drifte selve nødnettet, men derimot drift av alt av brukerutstyret innen helse. Vi skal også sørge for at alt utstyret i kontrollrom og AMK og legevakt-sentraler er i orden, forklarer Tandsæther.