Hopp til innhold

Syntes likkister var dyrt - begynte å produsere billigvariant

LILLEHAMMER (NRK): Flere begravelsesbyråer har allerede meldt sin interesse for å selge kistene, som produseres av arbeidsløs ungdom.

Jobben Lillehammer produserer billige likkister.

LAGER KISTER: Denne gjengen lager likkister, som kommer med en pris på rundt 4000 kroner. Fra venstre: Henrik Stjer, Abraham Figueiredo og Anette Nystad Hårberg.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Det hele startet med en diskusjon i Entreprenørfabrikk for arbeidsløse ungdommer på Lillehammer, som gikk på alt det koster å begrave en person.

– Alt for dyrt, mener Abraham Figueiredo, en av ungdommene på Entreprenørfabrikken.

Pris på kister: 4000 kroner

Nå er den arbeidsløse gjengen i gang med å produsere likkister til rundt 4000 kroner inkludert moms. Med det føyer kistene seg inn blant de aller billigste kistene man får kjøpt her i landet.

I følge organisasjonen Virke, som representerer 80 prosent av begravelsesbyråene i Norge, ligger en gjennomsnittlig gravferdsfaktura på mellom 30.000–40.000 kroner. Med en litt rimeligere kiste kan mange komme seg bedre ut av begravelsesregnskapet.

Typiske begravelseskostnader

 

Billigst

Dyrest

Kiste med utstyr

3600

42000

Kistedekorasjon og blomster

150

10000

Dødsannonse

700

4500

Lysestaker og pynt

300

4350

Programhefter

900

2800

Solist

500

4000

Nedlegg i kiste

400

1300

Transport av kiste til seremonisted

800

3800

Assistanse ved seremoni

1200

5800

Prisene er samlet inn av NRK fra åtte tilfeldig utvalgte begravelsesbyråer, forskjellige steder i landet. I tillegg kommer administrasjonsomkostninger og byråenes honorarer.

Arbeidslederne Anette Nystad Hårberg og Henrik Stjer trodde først at idéen bare var en spøk, et forsøk på å rokke ved et tabu. Men nå smiler de av entusiasme. Kistebyggingen er blitt både morsom og meningsfull.

– For dette handler ikke om å konkurrere om likkister. Det handler om å lage arbeidsglede, gjøre noe nyttig og verdifullt for dem som er her, unge folk som ikke har fast jobb.

God respons

Ungdommene merker allerede responsen. Både Jølstad Begravelssebyrå i Oslo og Lillehammer Begravelsesbyrå har omfavnet idéen og ønsker å selge likkister fra de arbeidsløse ungdommene. Gjøvik Krematorium har også godkjent kistene.

De er nøye med å følge reglene for hvordan en kiste skal lages, at den ikke skal ha noe metall og at den skal kunne tåle en viss vekt.

Kisteproduksjonen har i hele tatt satt fart i mange gode samtaler for ungdommene, også om de store spørsmålene om liv og død, religioner og tradisjoner i ulike land.

– Vi lager nok ikke kister for de rikeste, sier de.

Men de er opptatt av at kistene skal lages med respekt. De skal være fine og rimelige, og et produkt pårørende er stolte av.

– Jeg ville likt at kista jeg skulle ligge i, var laget av en arbeidsledig ungdom som setter sin ære i å lage en kiste med verdighet, sier arbeidsleder Anette.