skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hårete ører og neser

Alle har hår i ørene og i nesa! Hvis du napper hårene ut, kommer de igjen. Noen har så stor hårvekst at øregangene blokkeres. Huslegen i Puls forklarer.

Publisert 11.03.2003 12:14.

Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULS

Voksne menn og hår

Hår i ører er naturlig, men i noen ører må det ryddes opp.
Alle har litt hår ytterst i neseborene og i øregangen. Noen få får økende plager med at hårene vokser seg større og kraftigere med årene. Det kan faktisk bli en så kraftig vekst at hår må fjernes for at ørevoksen skal kunne komme ut av øregangen, og ikke lage en sammenfiltret propp av ørevoks og øregangshår. Denne type hårvekst ser man hos menn. Når en først har et slikt bustete hår på disse stedene, ser det også ut til å øke med alderen.

Kraftig hårmanke

Det er nok helst de mennene som ellers har en kraftig hårmanke, som har slike problemer. I sydligere deler av Europa, er det ikke helt uvanlig at noen bruker egne nesehårtrimmere for å stagge hårveksten i nesa. Hvis hårene nappes ut eller klippes, vokser de ut igjen. Selv om fenomenet er et mannsproblem, er det antagelig ikke noen sammenheng mellom økt hårvekst i ører og neser, og økt håravfall på hodet, slik en ser ved såkalt androgen alopeci, som påvirkes av mannlige kjønnshormoner.

Lite forskning på slike hår

Inntil dette spørsmålet dukket opp i PULS, ser det ikke ut til at problemet har vært gjenstand for særlig mye forskning, og hvis nye undersøkelser gir oss bedre svar og kunnskap enn ovenstående i tiden framover, kan vi komme tilbake til dette ved en seinere anledning.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H
Siste saker:
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no