skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Ørebetennelse av bad

Man kan bli syk av bading. Langvarig eller hyppig kontakt med vann kan irritere ører og bihuler og utløse betennelse.

Publisert 26.08.2002 18:13.

Badenymfer er utsatt

Ved hyppig eller langvarig kontakt med vann, som f.eks. barn som bader i timesvis flere dager etter hverandre i ferien eller personer som svømmer mye som idrettsaktivitet eller rekreasjon, kan den stadige irritasjonen av øregang og bihuler utløse betennelsesreaksjoner disse stedene.

Det er ikke nødvendigvis så store mengder av bakterier, alger, virus eller småkreps i badevannet som utløser plagene, mer at vann nedsetter motstandskraften i hud og slimhinner og gjør disse mer sårbar.

Symptomer

Ved betennelsesreaksjon i øregangen får en de samme symptomene som ved øregangseksem, kløe, irritasjon, smerte og noen ganger væsking ut av øret.

Hvis det også følger puss med dette, kan det være aktuelt å oppsøke lege for medisinsk behandling (bl.a. vurdere om det er bruk for antibiotika), det samme hvis en får feber og frysninger sammen med de lokale symptomene i øregang eller bihuler.

Behandling

I de fleste tilfeller vil det uansett være god behandling å redusere kontakten med vann; tette igjen øregangen ved dusjing, holde seg ute av bassenget eller sjøen til tilstanden har roet seg, og bruke håndklesnippen til å tørke øregangsåpningen godt når det væsker. En bør absolutt ikke prøve å stikke bomullspinner med vatt i øregangen for å tørke opp, da slik kontakt på sår overflate ofte vil forsterke irritasjonen.

Ved spreng i bihulene kan det være god effekt av slimhinneavsvellende nesedråper/nesespray, og i mange tilfeller effekt av å skylle nese/svelg godt med oppløsninger med riktig saltmengde som ikke irriterer slimhinnene ytterligere.

Konklusjon:

1. Unngå timeslang og altfor hyppig bading uten at øregangene får tørke opp
2. Blås ut væske fra nesa - skyll gjerne etter bading
3. Hvis betennelse blusser opp - ta kontakt med lege

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B
Siste saker:
Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no