skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Vondt i øret

Annbjørg fortalte at hun hadde så vondt i øret en gang at hun endte på legevakten. Så viste det seg at hun hadde dyttet ørevoksen inn dit den ikke skal være. Rådet var å dryppe noen dråper lunken olivenolje inn i øret - og vips - (etter en dag eller to) var alt bra. I forlengelsen av dette husket minst 2 stykker i redaksjonen at Trond-Viggo en gang hadde sagt på TV at man ikke skulle dytte noe som er mindre enn en albue inn i øret.
PULS-lege Ørn Terje Foss, kommenterer.

Publisert 10.12.2001 11:31.

Svar:

Ørevoks er en del av de naturlige forsvarssystemer i kroppen, og produksjonen av ørevoks kan variere endel etter behov. I øregangen er det en litt tynn og skjør hud som ved irritasjon prøver å beskytte seg med å produsere noe mer beskyttende ørevoks omtrent på samme måte som neseslimhinnene produserer mer slim hvis det blir store ansamlinger av støv eller annet som irriterer.

Ørevoksen er i utgangspunktet nokså flytende, slik at det hos de fleste er tilstrekkelig å tørke bort med håndklesnippen overflødig voks ytterst i øregangen etter bading. Hos enkelte kan voksen bli seig og nesten forsteinet hvis den blir lggende lenge nok, og harde klumper med ørevoks som setter seg fast i øregangen kan gi kraftige smerter.

En omgang med matolje som dryppes inn i øregangen og får lov til å virke der over natta (putt i en bomullsdott så ikke alt renner ut når en legger seg med åpningen av øregangen ned), er vanligvis tilstrekkelig for å få myknet opp ørevoksen tilstrekkelig til at den enten kommer seg ut på egenhånd eller lett kan skylles ut med en øreskylling. Det finnes også ferdige øreskyllesett som man kan bruke selv hvis en vil unngå et legebesøk.

De som har hull i trommehinnen eller har spesielle øresykdommer bør konsultere lege før de prøver seg på dette, og de som blir litt svimle eller får ufrivillige øyebevegelser bør prøve å få en mer middels temperatur (lunken) på væsken som benyttes til skylling.

De som putter Q-tips, fyrstikker eller andre graveredskaper inn i øregangen for å klø eller pirke på ørevoksen sin, oppnår som regel bare at det blir økt produksjon av ørevoks og mer problemer i neste runde, og det gamle jungelordet gjelder fortsatt: Putt helst ikke noe som er spissere enn en albue i øregangen!

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no