skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Barn og honning

Man får beskjed om at ikke barn under 1 år skal spise honning - når kan man begynne å gi dem det? Hva skjer i kroppen? Hva med en toåring som helst vil spise honning hele dagen?

Publisert 11.10.2001 09:54.

Spedbarnsbotulisme

I perioden 1997 - 1999 ble det ifølge MSIS-melding 20/99 fra Folkehelsa meldt om fire tilfeller av spedbarnsbotulisme i Norge. Dette skjedde som en følge av at barna hadde fått honning som viste seg å inneholde små mengder av bakterien Clostridium botulinum, den samme synderen som kan forårsake akutte symptomer (botulisme) etter inntak av forurenset rakfisk, grævfisk, spekemat og enkelte andre matvarer som ikke blir kokt eller gjennomstekt.

Blir ikke nøytralisert av magesyre

Normalt vil innholdet av bakterien eller sporer av denne i honning bli nøytralisert av magesyren slik at de ikke produserer den nervegiften som kan forårsake alvorlige lammelser av muskulatur i kroppen, men hos spedbarn under et år er det liten produksjon av magesyre og hos denne gruppen er det beskrevet flere tilfelle der sporene har utviklet seg til giftproduserende bakterier i tarmkanalen til barnet. Symptomene er oppkast, magesmerter, tørr munn og synsforstyrrelser. Ofte er det diare i starten, men det kan utvikle seg forstoppelse på grunn av lammelse i tarmmuskulaturen. Ved alvorlige infeksjoner utvikler det seg lammelser. Lammelse av pustemuskulaturen kan forårsake døden. Det fins motgift, slik at det er viktig å stille diagnosen så tidlig som mulig.

Grunner til ikke å gi to-åringer mye honning

De fleste som har fått smaken på søtsaker synes honning er så godt at det er vanskelig å la være å spise det når anledningen byr seg. Siden anbefalingen som gis for å unngå problemet med spedbarnsbotulisme er at honning ikke skal gis til barn under ett år, må man finne andre argumenter for å stoppe to-åringen som helst vil spise honning hele dagen. Det gjelder bl.a. bekymring for tannhelsa, tilvenning til søtsaker som påvirker sukkerforbruket i negativ retning under oppveksten og som grunnlag for matvaner i voksenlivet hvor det ernæringsmessig er et altfor høyt forbruk av sukker i Norge. Det rent pedagogiske ved at ikke to-åringer bør få lov til å skrike seg til alt de har lyst på bestandig, er også et moment.

Allergi fra naturprodukter

Selv om honning tradisjonelt anses som sunt og helsebringende, er det også på sin plass å minne om at det som et ekte naturprodukt inneholder en rekke stoffer vi kan utvikle allergi mot; nektar fra forskjellige planter, med tilskudd av stoffer fra insekter som lever av planter og plantesaft. Honning vil også kunne inneholde sporer fra muggsopp. Biene selv bidrar med sekreter fra spyttkjertlene i hodet og i halsen. Ytterligere allergener kommer fra pollen. Innholdet av pollen i honning vil variere med hensyn til mengde og hvilke planter det kommer fra, slik at barn som har tålt en type honning kan få alvorlige allergiske reaksjoner på annen type. Så hvis toåringen som maser har tidligere allergiproblemer eller det er stor opphopning av atopi (astma, allergi eller eksem i barneårene) hos foreldre eller søsken, vil jeg ikke anbefale å gi barnet honning, men om barn som har fylt ett år allikevel får honning er det ikke sannsylig å få den fryktede spedbarnsbotulismen nevnt foran.

Kilder: Folkehelsa www.folkehelsa.no/filer/pdf/msis99/uke9920.pdf (MSIS-melding uke 20, 1999) og SNT.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no