skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hikk!

Drikk et stort glass vann mens du står på hodet og holder pusten - ble du kvitt det nå?

Publisert 24.09.2002 09:26.

Hvorfor i all verden?

Hikken kommer fra mellomgulvet, og skyldes irritasjon i magesekken eller området rundt. Hikke kan sammenlignes med "lea-mus" eller andre ufrivillige muskelsammentrekninger.

Når hikken kommer kan du som regel takke deg selv. Irritasjonen skyldes oftest at man har spist mye, gitt magen et lite kuldesjokk med iskald drikke - eller stress.

Et knippe kjerringråd

Man kan si hva man vil om hikke, men den har ihvertfall fått kreativiteten fram i folk. Rådene mot de ufrivillige lydene er mange. Man skal drikke vann på spesielle måter, få noen til å skremme seg, holde pusten, stå på hodet...

Det finnes ingen dokumentasjon på at disse metodene egentlig virker. Mest sannsynlig går hikken over av seg selv mens man holder på - men da har man ihvertfall flyttet fokus vekk fra den irriterende hikken!

For noen er det alvor

Hvis hikken ikke gir seg, bør man kontakte en lege. Hikke kan nemlig være et symptom på andre ting, f.eks. skader eller sykdommer i nervesystemet, inkludert hjerneblødninger/-slag og svulster, irritasjoner i vevet rundt mellomgulvsmuskelen på oversiden (f.eks. ved lungebetennelser med brysthinnebetennelse, hjerteinfarkt, brokk i mellomgulvsmuskelen) eller undersiden (oppfylninger i magesekken, galleveis-sykdom, diverse svulster) og i noen sjeldne tilfeller ved struma eller lymfesvulster i halsregionen.

Ved langvarig hikke er det mulig å prøve endel medikamenter som ellers benyttes til behandling av epilepsi og kramper, men dette må foreskrives av lege etter å ha utredet om noen av de sjeldnere og alvorlige tilstandene nevnt foran er tilstede.Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no