skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Neseblødninger

Ved blødninger i nese og svelg kan det både renne framover ut av neseborene og synes som friskt, rødt blod og bakover i svelget slik at blodet kan passere gjennom mage-tarmsystemet og synes i avføringen fra mange timer til noen dager etterpå som mørk eller nesten svart avføring.

Publisert 15.12.2000 13:04.
For å stoppe en neseblødning må en legge trykk mot den blødende flaten uten å se blødningen direkte og uten å kunne trykke rett på den (i hvert fall ikke med voksne fingre i en barnenese). Vi kan imidlertid lage indirekte trykk ved å klemme sammen rundt neseryggen, akkurat nedenfor der det harde nesebeinet slutter, eller ved å stappe noe opp i neseboret slik at dette fyller ut åpningen og gir trykk mot alle sidene i neseboret. Nedkjøling i form av en kald klut over neseboret gir redusert blødning her som andre steder. Hvis man ligger eller sitter bakoverlent når man klemmer av neseboret, kan det renne noe blod bakover i svelget og gi ubehag eller hoste hvis blod renner ned i luftrøret, det er derfor oftest lurt å sitte lett foroverbøyd når en prøver å stanse en neseblødning. Ofte begynner blødningen om igjen når en slipper opp neseklemmen eller drar ut en propp man har satt inn i neseboret, men hvis det som stappes inn er satt inn med vaselin eller lignende, kan en lettere få den ut uten å rive med seg skorpene som dannes over blødningsstedet.

Hvis ikke de ovenstående råd hjelper, må en som regel ha hjelp fra lege for å stanse blødningen, det kan være aktuelt å legge inn det som kalles en tamponade, dvs. at neseboret stappes virkelig tett med gaze-bind, eller at en ved brenning, laser eller annen kirurgisk metode stanser blødningen i litt større blodkar som kan bli stående åpne. Husk også at dispril og andre medikamenter med acetylsalisylsyre som ofte tas i forbindelse med forkjølelse og feber gir lettere blødninger og kan bidra til å gjøre det vanskelig å stoppe neseblødninger.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no