skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Husdyrbitt

Rens og hold alltid oppsyn med bitt og sår som oppstår i kontakt med husdyr.

Publisert 25.09.2002 16:18.

Stivkrampe

Alle dyr som går ute eller har kontakt med jord kan tenkes å være bærere av bakterier som finnes naturlig i jord, f.eks. de som forårsaker stivkrampe. De fleste barn i Norge har fått stivkrampevaksine ved å følge det vanlige vaksinasjonsprogrammet, med påfyll i skolealder og for gutter i militærtjeneste.

Ved alle skader som innebærer risiko for tilsmussing med jordbakterier, er det imidlertid vanlig å anbefale en såkalt booster-dose av stivkrampevaksine dersom det er mer enn 10 år siden og også utenom det ved omfattende sårforurensning. Alle legekontorer, legevakt o.l. har oppdaterte rutiner for hvilke vaksiner og eventuelt antistoffer som bør settes i de forskjellige situasjoner.

Hva med bittesmå bitt?

Ved beskjedne bitt- eller sårskader fra kosedyr som nesten bare oppholder seg inne, er det viktigste å rense såret så raskt som mulig for å fjerne eventuelle bakterier som dyret kan ha hatt i munnen eller på klør.

For ordens skyld bør alle som har husdyr sørge for å ha oppdatert vaksinestatus med hensyn til stivkrampe, slik at en ikke behøver å bekymre seg for utvikling av stivkrampe i et sår som ellers kan se uskyldig ut. Ved ferier og reiser til sydlige og mer eksotiske strøk vil dette være enda mer aktuelt da risikoen for større forekomst av stivkrampebakterier er stor.

Følg alltid med

Ved uskyldige bittsår må en også huske på at det kan være nesten umulig å få renset ut i bunnen av en bitt-kanal, så uansett må en følge med på utviklingen rundt såret i dagene etterpå. Blir det rødt, hovent og utvikler puss, bør en kontakte legekontor og få vurdert tilleggsbehandling med bl.a. antibiotika eller kirurgisk rensing av såret.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no