skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Det perfekte nys

Hvorfor nyser vi egentlig? Er det mulig å holde igjen? Og finnes det perfekte nys?

Publisert 28.10.2002 14:58.

Som en høytrykkspyler

Når slimhinnene i nesen blir irritert av støv, lukter o.l., prøver kroppen å rense opp i området ved å blåse det reint omtrent som ved å bruke en høyttrykksspyler i systemet et kort øyeblikk.

Høyt trykk oppnås ved at det først pustes inn masse luft i lungene, for så å stenge utløpet gjennom munn og nese mens mellomgulvsmuskelen foretar en rask og kraftig sammentrekning, og dette gir en sammenpressing av lufta i lungene.

Brøkdelen av et sekund etter dette åpnes luftveien gjennom ganen og neseborene slik at orkanen med innestengt luft presses sammen og ut av dette trange området. Det garanteres at dette er en effektiv rensemetode for å blåse med seg ureinheter og slim som kler nesehulen innvendig.

Nyseperfeksjonisme

Det perfekte nys med hensyn til å rense opp i luftveiene er det som slippes løs i friluft uten noen motstand foran nesa, da blir renseeffekten inne i systemet størst.

Hvis du nyser i forbindelse med en forkjølelse, influensa, bakterieinfeksjon i nese eller bihuler, bidrar du også effektivt til å spre disse mikrobene i de millioner av små dråpene med væske som følger med luftstrømmen i et kraftig nys. De som oppholder seg i samme rom vil vanskelig kunne unngå å puste inn endel av disse ørsmå dråpene som blir svevende ganske lenge i lufta.

Skal en unngå å smitte andre ved nysing uten å verken kvele nyset eller spre det utover i et rom, er det best å nyse innunder et håndkle, inne i genseren som en raskt kan dra over hodet eller ned i fanget, alternativt isolere seg i et rom som ikke andre som er redd for å bli smittet går inn i.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no