skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hemorroider

Hemorroider - hva kan gjøres for å forebygge at de kommer igjen? PULS-lege, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 14.01.2002 18:09.

Svar:

Hemorroider er enkelt sagt åreknuter i slimhinnen i endetarmen. Hvis de sprenges når avføring presses gjennom endetarmsåpningen, kan de blø ganske friskt i toalettskål og på papir, selv om det sjeldent blir mengder som innebærer noen fare for alvorlig blodmangel før det gjentas daglig over tid. Hvis åreknutene knipes av eller blodet inne i dem koagulerer, kan det bli sprengende smerter som ikke letter før en har fått åpnet med kniv eller fjernet hemorroidene. De tingene som bidrar til å utvikle hemorroider er også blant de tiltakene man må prøve å gjøre noe med for å forebygge gjentagelser best mulig.

Unngå hard avføring

Først og fremst bør man unngå hard avføring, både fordi hard avføring i seg selv sprenger mer mot slimhinnen i veggen i endetarmen når den passerer i forbindelse med dobesøk og fordi en ofte bruker hardere press i bukmuskulaturen for å få tømt seg for hard avføring. Det økte trykket ved bruk av bukmuskulaturen gir samtidig større trykk i blodårene i slimhinnen slik at disse lettere sprenger åreveggen enda mer ut, omtrent slik en sykkelslange buler ut av svakere partier i dekket. Generelle råd om fiber i kosten, rikelig væske og mest mulig mosjon bidrar til å bedre tilstanden, mens plagene ofte forverres ved stor overvekt og ved graviditet.

I alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å fjerne hemorrhoider kirurgisk, enten snøre de av med strikk, tømme de for blodkoagler med sprøyte eller skjære bort uvesenet. Undersøkelse for hemorrhoider har vi tidligere omtalt i PULS i mars 2001.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no