skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Mindre og mindre hår

Menn med tynt hår vil vite hvorfor dette skjer? Er det noen råd, eller må en bare ta det som en mann? Huslegen i Puls svarer.

Publisert 11.02.2003 10:48.

Ta det som en mann!

Et høyt nivå med mannlige kjønnshormoner øker håravfallet! De aller fleste menn som blir tynne i håret opplever en naturlig prosess. Først blir det viker ved tinningene, så kommer en måne på toppen av issen. Dette kalles androgen alopeci, og er først og fremst arvelig betinget. Årsaken til at menn opplever dette ofte, og kvinner opplever det sjelden, er enkel. Et høyt nivå med mannlige kjønnshormoner øker håravfallet.

Ikke fortvil!

Istedet for å lengte etter en tett hårmanke, kan de fleste menn med hårtap slå seg til ro med denne bekreftelsen på normal hormonproduksjon. Det finnes reseptbelagte midler som ved gjentatt bruk stimulerer hårvekst der håret ikke helt er borte. Dette er kostbart, og kan heller ikke garantere for et godt resultat for alle.

Tranplantasjon av hår

Ved hårtransplantasjon flytter en hud med intakte hårfollikler fra et område med nok hårvekst, til områder hvor en ønsker å gjenopprette hårvekst. Dette krever arbeid for at det skal se naturlig ut, og det er kostbart.

Naturens gang og Tarzanbrøl

Huslegen vår i Puls, Ørn Terje Foss, råder menn til ikke å kjempe mot naturens gang. Kanskje er det bedre å dunke seg glad på brystet, utstøte noen optimistiske Tarzanbrøl, og akseptere med tilfredshet at det å bli tynn i håret bekrefter at man er mann.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no