Hopp til innhold
Kommentar

Politikk i praksis

FYRESDAL: At flest mulig er enige er vanligvis en styrke. Å sette lokalmiljøet foran ideologi kan være fornuftig. Lokalpolitikkens pragmatisme kan også bli et demokratisk problem.

listene

Ap-ordfører Erik Skjervagen og andrekandidat for Senterpartiet Tone Irgens Veum representerer de to eneste listene i Fyresdal kommune.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Den gule midtstripa forsvinner et godt stykke før kommuneskiltet. Da blir asfalten litt gråere og forteller at det er mye som ikke er så svart-hvitt i Fyresdal.

– Vil du ha litt vann? Så bra! Dette er herfra. Ser du?

All Bonaqua som tappes i Norge, kommer fra litt lenger nord i kommunen.

– Vær så god!

Tone Irgens Veum (Sp) viser frem at det faktisk står «3885 Fyresdal» på etiketten.

Det er den dagen valglistene har kommet fra trykkeriet. Det er bare to lister som stiller til valg i kommunen. Velgerne har fritt valg mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Innbyggerne kan altså velge fritt mellom to alternativer som er, eller blir, enige i de viktigste spørsmålene til slutt.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Hverken Høyre eller Bygdelista (innvalgt denne perioden) hadde nok kandidater til å stille liste. Da kommunestyret rett før jul i fjor vedtok kommunebudsjettet for inneværende år, var alle vedtak enstemmige.

Innbyggerne kan altså velge fritt mellom to alternativer som er, eller blir, enige i de viktigste spørsmålene til slutt.

  • Se billedreportasje fra Fyresdal
Fyresdal_bhg
Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Når det skal vedtas ny barnehage, ny demensavdeling på sykehjemmet, investering i vann- og avløpsnettet, støtte opprettelsen av et treningssenter eller startkapital til innlands-oppdrett. Da står bygdas folkevalgte side om side og er enige.

– Det er ikke ideelt, jeg skulle ønske det fortsatt var flere lister, men jeg tror innbyggerne ser at det som betyr noe, er at vi tar et felles ansvar for styring og kontroll i kommunen, sier tidligere rådmann og Ap-ordfører Erik Skjervagen (Ap).

Selv med to konkurrenter for fire år siden, fikk han 58 prosent av stemmene.

Lokalpolitikkens pragmatisme

I nordenden av det 50 kvadratkilometer store Fyresvatnet skvulper det kanskje inn selve inkarnasjonen av den lokalpolitiske pragmatismen. Det som handler om at det lureste er å stå samlet til kommunens beste fordi det ikke er rom for de store ideologiske skillene. Det handler om en veldig praktisk, jordnær hverdagspolitikk. Derfor ofte konsensus.

I mange kommuner er det en partiflora eller samarbeidskonstellasjon som aldri kunne skjedd på Stortinget. I Fyresdal bare to partier. I Vadsø et SV-Høyre-samarbeid. I Bø i Vesterålen stiller Ap og Høyre en fellesliste. I Sandnes samarbeider Ap og Frp. I Vadsø SV og Høyre. I Fauske Ap, Høyre, Venstre og KrF. I Modalen er det kun to bygdelister, ingen partier. Dette er langt fra en uttømmende liste.

Partier har funnet sammen over naturlige blokkgrenser som følge av personkjemi, samarbeid om enkeltprosjekt, mot partier som har styrt lenge.

Kanskje er Fyresdal et eksempel på at pragmatismen faktisk kan bli et problem. Den kan føre til lavere valgdeltagelse og mindre engasjement. Det er lokalpolitikerne der redde for selv.

Flere steder er det relevant å se på kommunestyrevalget som et personvalg, vel så mye som partivalg, eller ideologivalg. I Fyresdal utvides kommunestyret fra kommende periode. Dermed har de to partilistene flere navn, faktisk er det slik at det totale antallet kandidater er flere på årets to lister enn det totalt var på tre lister for fire år siden.

– Når det er flere som stiller til valg totalt sett, betyr det at velgerne får flere å velge mellom. Da er det ikke nødvendigvis mindre demokrati, mener ordføreren.

Han peker også på at kun 5 av de 45 listekandidatene til Ap og Sp er forhåndskumulert. Dermed har velgerne stor påvirkning på et betydelig antall kommunestyrerepresentanter.

  • HØR: NRK Telemarks ordførerduell fra Fyresdal

– Noen må ta beslutninger

Enkelt sagt er ikke alle kommunestyrevalg et retningsvalg til høyre eller venstre, men en skjønn forening om at retningen må peke fremover.

Den store «fienden» trenger ikke være opposisjonen, men storsamfunnet, nabokommunen eller flyttestrømmen ut av kommunen. Intet samler så sterkt som en felles fiende, heter det. I mange lokalsamfunn er det nettopp slik.

Det handler om en veldig praktisk hverdagspolitikk. Derfor ofte konsensus.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

I en rekke kommuner er det heller ikke det store handlingsrommet, eller alternativer, som fremtvinger ulike retningsvalg. I Fyresdal er det én skole. Ingen grunn til å bygge én til, selvsagt ingen forslag om å legge den ned. Det er ett sykehjem. Nylig utvidet med god demensavdeling, det var alle enige om at var lurt, nødvendig og økonomisk mulig.

– Noen må ta beslutninger i kommunen, sier Veum.

Det er ikke bare i små kommuner ideologien kan legges til side, dersom pragmatismen tilsier det. Når Ap og Frp samarbeider i Sandnes, er det også et utslag av at gode lokale løsninger kan finnes på tvers av blokkene. I Sandens var det selvsagt også utslagsgivende at Høyre hadde styrt kommunen veldig lenge. Da får man en slags «røkla mot makta»-situasjon, hvor det blir et selvstendig poeng for andre partier å ta makten fra det som kan omtales som en ettpartikommune. I Fyresdal var det slik Bygdelista fornyet lokalpolitikken i 1999. Da overtok de ordførerklubba Ap hadde hatt i sin hule hånd hele etterkrigstiden og hadde ordføreren i to perioder.

Både Høyre, KrF og Venstre har opp gjennom årene stilt liste i kommunen.

– Personvalg

Velgerne NRK møter på flytebrygga, ved næringshagen og i Spar-butikken som ligger inn der det er skiltet til Sentrum, sier at de ikke tenker så mye over at det bare er to lister.

– Vi stemmer på personene, ikke partiene, er omkvedet.

– Det er enklere å engasjere seg i motgang enn i medgang. Her i Fyresdal føler folk at det går bra. Det er godt å bo her, sier Ingun Momrak-Haugan.

Hun har selv stått på Bygdelista, som nå altså ikke stiller til valg.

Hun står med noen tomflasker i hendene og skal inn på Spar-butikken og pante dem. Noen av lørdagene i valgkampen blir det en slags Ap-Sp-valgkamp utenfor hovedinngangen til Spar.

For det er bare to lister å velge mellom.

Men inne i Spar-butikken er det 11 ulike Bonaqua-typer å velge mellom.

Fra Fyresdal.