Hopp til innhold

Våpenhvilen brutt i Sør-Sudan

For første gang siden våpenhvilen ble inngått i januar har det brutt ut kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i Sør-Sudan.

Flyktninger i Malakal

Flyktninger i Malakal fotografert 6. februar i år.

Foto: Carl de Souza / AFP

President Salva Kiir

President Salva Kiir før kampene brøt ut i fjor.

Foto: Hakim George / Reuters

Opprørsstyrker angrep i morgentimene i dag den sørsudanske byen Malakal, sier en talsmann for myndighetene i delstaten Upper Nile.

– Kampene fortsetter, men våre styrker har fortsatt kontroll over Malakal, sier talsmann for myndighetene i Upper Nile, Philip Jiben, til nyhetsbyrået Reuters.

Jiben sier at opprørene angrep rundt klokken 06.00 (norsk tid) i morges.

En FN-ansatt i Sør-Sudan opplyser til Reuters at organisasjonen har mottatt meldinger om kamper i Malakal, men at de ikke selv kan bekrefte at det finner sted kamper.

Brudd på våpenhvilen

Malakal er hovedstaden i den oljerike delstaten Øvre Nilen og var åsted for mange av de hardeste kampene mellom regjeringsstyrker og opprørere i desember i fjor.

Opprørerne tok kontroll over byen da kampene i Sør-Sudan brøt ut i midten av desember, men regjeringsstyrkene tok tilbake kontrollen i januar i år.

Partene undertegnet en våpenhvile i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba 23. januar etter press fra nabolandene.

En ny runde fredsforhandlinger skulle ha startet opp i Etiopias hovedstad mandag i forrige uke, men ble utsatt at opprørerne ikke møtte opp.

Samtalene kom i gang noen dager forsinket, men både regjeringen til president Salva Kiir og opprørsstyrker som er lojale til tidligere visepresident Riek Machar har tidligere anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Oljerik delstat

Sør-Sudan får 98 prosent av sine inntekter fra oljeproduksjon og all produksjonen skjer i delstaten Upper Nile.

Etter at kampene brøt ut før jul er oljeproduksjonen redusert med en femdel til 200.000 fat per dag.

De nye kampene i delstatshovedstaden Malakal kan føre til ytterligere kutt i produksjonen og dermed redusere regjeringens inntekter.

800.000 flyktninger

Tusenvis av mennesker er blitt drept og over 800.000 drevet på flukt siden kampene begynte i Sør-Sudan før jul i fjor. Kvinner og barn utgjør om lag 80
prosent av flyktningene.

Selv før kampene brøt ut i dag morges var situasjonen prekær for mange av innbyggerne i Sør-Sudan.

Generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge advarte mandag om at nesten fire millioner mennesker sto i fare for å få for lite mat i månedene som kommer.

– Det viser at dette er en av de verste nødhjelpskrisene for øyeblikket. Voldelig konflikt, en truende matkrise og også muligheten for sesongoversvømmelser gjør folk i Sør-Sudan til noen av de mest sårbare i verden, sa Thommessen til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt