Hopp til innhold

Endelig kunne de kjøpe skolesekk

GAZA BY (NRK): – Jeg håper denne våpenhvilen vil vare. Vi er veldig slitne av bombingen, sier Manal Shaban. Hun er ute sammen med mannen Ziad og deres datter Afaf for å handle i sentrum av Gaza by.

Bilde 1

Ekteparet Manal og Ziad Shaban håper intenst at våpenhvilen denne gangen holder og at krigen er over.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Vi ville glede datteren vår, sier Manal Shaban til NRK.

Hun holder fram en pose og åpner den. Inni ligger en rosa skolesekk mens Manal (7) har en pose med skoleuniform. Afaf skal begynne på skolen igjen snart, hvis krigen viser seg å være endelig slutt.

– Det er litt mer internasjonalt engasjement nå, blant annet fra Egypt, så kanskje våpenhvilen holder, sier Ziad, som ikke virker helt overbevist.

Bor bak likhuset

I hele dag har det vært mye folk ute i gatene for endelig å kunne gjøre noen innkjøp og puste litt ut etter en snart månedslang krig. Men ikke alle er overbevist om at våpenhvilen vil vare.

– Det er ikke noe trygghet. De har snakket om våpenhvile tidligere, men da endte det i en massakre, sier Mohammed Saad.

Bilde 3

Mohammed Saad tør ikke tro at våpenhvilen vil vare.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han har forbudt hele familien sin å dra hjem. Han tør ikke tro at denne gangen vil våpenhvilen holde.

Han og familien på 13 personer bor bak likhuset til Gazas største sykehus, Shifa.

I en liten park har han og flere andre familier søkt tilflukt.

– Vi synes dette var det sikreste stedet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bilde 2

Storfamilien Saad har de siste ukene bodd utendørs i parken bak Shifa-sykehuset, som er blitt familiens midlertidige, nye hjem.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Mens vi sitter og prater, får han en tekstmelding med spørsmål om hvordan det går med huset hans. Venner og familie er i konstant kontakt med hverandre på den måten. De har ikke kunne reise og treffe hverandre og bruker derfor telefonen.

Mohammed rister på hodet og svarer ikke. Han forteller at noen av barna snek seg av gårde til bydelen Shujaya, en av de hardeste rammede av denne krigen, for å se.

– Hele etasjen vår var ødelagt. Først ødela de litt i krigen i 2008, så halvparten i krigen i 2012 og nå er hele huset vårt ødelagt.

– Jeg tror vi bare blir værende her, sier han tørt og peker på parken hvor de har slått opp noen plast som de bruker som skygge mot solen og hvor de har et par madrasser.

Selv om våpnene har tiet, er den humanitære krisen akutt.

Tusenvis hjemløse

Ifølge den palestinske selvstyreregjeringen har den 29 dager lange krigen gjort skader for mellom 4 til 6 milliarder dollar, eller rundt 24 til 36 milliarder norske kroner.

Da er kun fysiske skader direkte knyttet til Gazastripen og dens økonomi regnet med, ifølge den palestinske viseøkonomiministeren Taysir Amro. Han sier et mer nøyaktig anslag vil bli gjort, så snart det er mulig å bevege seg fritt rundt.

Hjelpemannskaper forsøker å ta seg inn i områder som frem til nå har vært utilgjengelige på grunn av intens bombing. Spesielt rundt den sørlige byen Rafah skal ødeleggelsene være enorme etter flere dager med sammenhengende bombardement. Store områder er jevnet til jorden.

Hjemmene til 65.000 personer er ødelagt, det samme er de få industrifasilitetene som fantes. I forrige uke ble Gazas eneste kraftverk bombet.

Et allerede overbelastet helsevesen er i ferd med å kollapse. Flere av sykehusene har fått store skader etter angrep. Det samme med mange av de FN-drevne skolene, som de siste ukene har vært omgjort til tilfluktssteder uten at det har hindret dem fra å bli angrepet. 260.000 bor nå midlertidig på FN-skoler.

UNICEFs representanter forteller om mangel på mat, vann og plass.

Israels oppsummering

Det israelske militæret har kommet med sin oppsummering av krigen så langt.

Ifølge IDF er 32 underjordiske tunneler som var gravd ut mellom Gazastripen og Israel ødelagt, 4800 mål er angrepet og 3000 raketter satt ut av spill. 3300 raketter er avfyrt fra palestinsk side, mens «de må finne en løsning på de 3000 raketter som trolig gjenstår», heter det i uttalelsen som AFP gjengir.

Det heter også at «Israel har drept 900 terrorister».

Ifølge FN og palestinske helsemyndigheter har til sammen 1867 mennesker mistet livet i konflikten, 1312 av dem skal være sivile, inkludert 408 barn og 214 kvinner. Israel har mistet 64 soldater samt 4 sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt