Hopp til innhold

Hør den sørkoreanske tv-stjernen synge «Alltid freidig» – på norsk

Han er den av de 3000 salmesangerne som har størst tilhengerskare under NRK2s 60 timer lange sending «Salmeboka – minutt for minutt». TV-stjernen deltar som del av en sørkoreansk dokumentar om sære tv-program.

Søndag formiddag skal Park Jae Min delta i "Salmeboka minutt for minutt". Han skal synge første vers av salmen «Alltid freidig» – solo – på norsk, før blandakoret KoRissa fra Rissa stemmer i på resten av salmen.

Hør den sør-koreanske tv-stjernen Park Jae Min synge "Alltid freidig" på norsk.

Sør-koreansk tv-produsent Yeji Shin.

Den sør-koreanske tv-produsent Yeji Shin lager dokumentarprogram om sakte-tv.

Foto: Liv Ragnhild Holdhus Sjursen / NRK
tv-blogger Tim Prevett er i Trondheim for å følge Salmeboka minutt for minutt

Tv-blogger Tim Prevett er i Trondheim for å følge Salmeboka minutt for minutt

Foto: Liv Ragnhild Holdhus Sjursen / NRK
Norsk salmebok

Alle de 899 salmene i den nye norske salmeboka skal synges av 200 kor i løpet av 60 timer.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Søndag formiddag skal Park Jae Min synge første vers av salmen «Alltid freidig» – solo – på norsk, før blandakoret KoRissa fra Rissa stemmer i på resten av salmen.

I tillegg til at kjekkasen Jaemin Park er kjent danser, programleder og skuespiller i Sør-Korea, har han også erfaring som musikalartist. Han har øvd mye, sier han selv, men uttalen sitter ikke helt ennå.

Hvor bra en sørkoreaner klarer å synge på norsk kan du høre i videoen over.

Vil lære om slow-tv

– Jeg er vant til at alt skal skje så fort. Vi tror på at jo fortere vi klipper, jo mer blir publikum grepet.

– Her er alt omvendt. Jeg har hørt at slow-tv er stort her i Norge. Jeg er her for å lære, se, oppleve og finne ut hva slow-tv går ut på.

Park Jae Min har aldri vært i Norge før. Han håper han ikke begår noen store feil på direktesendingen.

Les også: Hvem synger hva når i NRKs salmemaraton? - NRK - Om NRK

– Ingen hos oss har tid til sakte-tv

Fra Sør-Korea har ett av de tre store tv-selskapene SBS (Seoul Broadcasting System) sendt et tv-team for å finne ut hva slow-tv går ut på. De har vært i Norge i ett døgn allerede, på jakt etter den norske tv-sjela.

– For oss er det helt utenkelig at noen skal sette seg ned i timevis å følge med på et program hvor det nesten ikke skjer noen ting, sier produsent Yeji Shin.

Dokumentaren om norsk sakte-tv og Salmeboka minutt for minutt sendes i en todelt dokumentar om det som for koreanerne er eksotiske tv-formater.

– Vi har vært i Libanon, Nederland, USA, Japan og Norge.

– Norge har med sin slow-tv utviklet den rareste måte å lage tv på.

– Hvorfor er alle med?

Yeji Shin sier hun som koreaner legger merke til mye som er annerledes i den norske tv-hverdagen, ting som vi tar for gitt.

– Dere har 15 minutter daglige nyhetssendinger for den samiske minoriteten, dere har egne nyhetssendinger for barn og dere har reality-sendinger med funksjonshemmede.

– Slikt har vi aldri sett på tv

Hun er også overrasket over at så mye norsk tv ikke er basert på kjendiser.

– Hos oss er det kjendiser over alt. Ingen tør satse på tv med vanlige folk. Hvorfor er det annerledes i Norge? Spør hun seg.

Dokumentar-teamet tar ingen sjanser. For å skaffe nok tv-seere hjemme i Sør-Korea har de tatt med seg sin egen kjendis Park Jae Min, som skal delta og på «Salmeboka – minutt for minutt».

Oppdaget slow-tv helt tilfeldig

Den koreanske tv-produsenten Yeji Shin sier hun kom over fenomenet sakte-tv ved en tilfeldighet. Hun kom over en sørkoreansk artikkel om Hurtigruten – minutt for minutt, som det var mulig å følge på storskjerm på T-banestasjonen Samgakji midt i Seoul.

– Jeg hadde aldri hørt om slow-tv før. Dette måtte jeg bare undersøke, sier Yeji Shin.

Slik var det for den ferske britiske tv-bloggeren Tim Prevett, som hørte om slow-tv på BBC for ett år siden. Etterpå har han vært solgt.

– Jeg hadde lenge hatt problemer med fast-media, hvor alt skal skje så fort, og brytes opp i fragmenter. Dette måtte jeg bare undersøke.

Unikt i verden

I sin Slow-TV blogg skriver Tim Prevett at Norge er det eneste landet hvor sakte-tv har blitt tatt helt ut. Hurtigruten minutt for minutt fra 2011 er den mest ekstreme sakte-tv-sendingen, fordi den varte i fem og et halvt døgn.

Han trekker også fram «Nasjonal strikkekveld» og «Nasjonal ved-kveld» som ganske ekstreme eksempler på tv som handler om nesten ingenting, hvor tiden går og går, hvor det ikke alltid må være noen som snakker.

Tim Prevett gleder seg til å være til stede på en slow-tv produksjon. Han vil også snakke med publikum underveis for å finne ut hva folk får ut av å følge en saktegående fjernsynssending.

– Jeg gleder meg vilt til å få oppleve slow-tv på nært hold.

Salmeboka minutt for minutt

Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden er programledere for den store salmedugnaden på NRK

Foto: Erlend Laanke Solbu