Hopp til innhold

Dødsfall skremmer russen til å vaksinere seg

I februar døde et spedbarn av smittsom hjernehinnebetennelse. Det fikk rødrussen på Senja videregående skole til å tenke forebygging.

senja

Natt til søndag skal avgangselevene ved Senja videregående skole døpes. Da starter den nesten tre uker lange russefeiringen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Rundt halvparten av drøyt 200 russ i Lenvik har vaksinert seg mot smittsom hjernehinnebetennelse før russetida braker løs natt til søndag.

Dødsfallet på grunn av hjernehinnebetennelse vi hadde i vinter skremte mange. Så da vi fikk tilbud om å vaksinere oss, var vi mange som tok imot det. Det er greit å beskytte seg, sier Runar Johnsen.

Skremt av dødsfall

Av de fire ungdommene NRK møter denne formiddagen, er det kun russepresidenten, Isak Løvland, som ikke har vaksinert seg.

– Kanskje var det mest latskap, men jeg tenkte også at jeg ikke er spesielt utsatt. Så spørs det hvor smart det var, sier han.

Russetida inneholder mye fest og moro, men også alkohol og rangling, noe som kan være slitsomt for kroppen og svekke immunforsvaret.

– Det som er skummelt, er alkohol kombinert med lave temperaturer. Dette er vi obs på, og vi er opptatte av å passe på hverandre. Ser vi at det går skeis for noen, tar vi oss av dem, sier Løvland.

Fest uten fyll

Natt til søndag inntar russen et av utestedene på Finnsnes, der det blir russedåp.

– Da får alle sitt russenavn, og så kan de shotte med «presten» sin. Men det er helt frivillig om de vil drikke alkohol eller ikke, sier ungdommene.

Snille knuteregler

For drikkepress er helt ut, ifølge årets russekull. Dette vises også i knutereglene.

– Vi har tatt vekk det som har med alkohol å gjøre. Det kommer til å bli mye festing uansett, så det trenger ikke være knuteregler for det. Vi vil heller ha regler som er morsomme, ikke bare for russen, men også de som er rundt. For eksempel har vi en regel om å gå med brød som sko en hel dag på skolen, eller gå på ski til polet, sier Regine Solli.

Sjøl har hun allerede sikra seg en ispinne i russelua, etter et bad i havet en kveld denne uka.

stamina

Hanne Brustad på treningssenteret Stamina på Finnsnes sier mange ungdommer er opptatt av helsa si.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hanne Brustad jobber på et treningssenter på Finnsnes. Mange av medlemmene er ungdommer på videregående skoler.

– Mitt inntrykk er at de vil være flinke på skolen og ta vare på helsa, samtidig som de har det artig i lag. Det trenger ikke å være alkohol og rangling hele tida, sier hun.

Kloke ungdommer

vaksine

Ledende helsesøster i Lenvik, Ann Eva Isaksen, sier ungdommen i dag er fornuftig. Både klamydiatest og vaksine mot hjernehinnebetennelse gir dessuten knuter i lua.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Også ledende helsesøster i Lenvik, Ann Eva Isaksen, er imponert over ungdommens holdninger. De aller fleste viser måtehold når det gjelder rus.

– Det er ikke sånn som da jeg var russ, de er kanskje blitt klokere. De tar ofte kontakt med helsestasjonen, både når det gjelder psykisk og fysisk helse, sier hun.