Hopp til innhold

– OL gir ikke penger i kassa

Tidligere sponsorsjef i DNB vet mye om penger og idrett. Nå er han kritisk til Telemark Idrettskrets som støtter OL 2022. Jacob Lund mener pengene heller skulle brukes på lokale ishaller og ballbinger.

Jacob Lund

OL kommer til å koste mer enn det smaker mener Jacob Lund.

Foto: Roald Marker / NRK

Debatten om OL raser. Er det et pengesluk eller gir det varige verdier i form av anlegg som kan gi stor verdi. Såkalt etterbruksverdi. Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund er ikke i tvil.

Les også:

– Det er to grunner til at vi bør si nei. Det er et kostnadsvanvidd av dimensjoner. Totalt koster OL 35 milliarder kroner, 21, 7 av dem må Norge ut med. For det andre har 60 prosent av befolkningen tatt et aktivt standpunkt og sagt nei.

Oslo-OL 2022

Den offisielle logoen for Oslo-OL 2022.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Lund lar seg ikke imponere av at kulturpolitikere i Høyre nå anbefaler Norge å arrangere Ol.

– Det er ingen bombe. Det som er mer spennende er hva resten av Stortingsgruppa sier. Jeg har forstått at det har vært et stort frafall av ja-sympatisører, det siste døgnet faktisk.

Les også:

OL er dårlig økonomi

Penger, idrett og sponsorer var i mange år synonymt med Jacob Lund. Han var såkalt sponsorsjef i Norges største bank, DNB. At han er kritisk til at OL er overraskende for fler, men han påstår at det OL ikke er lønnsomt.

– Det gir ikke penger i kassa, sier han bestemt. Det kommer til å gi idrettsanlegg til 1, 1 milliard kroner, samferdselsanlegg til 510 millioner og sikkerhetsutstyr til 660 millioner, hevder han med stor overbevisning. Totalt bruker vi 21 milliarder og sitter igjen med verdier for 2,45 milliarder. Det er dårlig økonomi.

Han stusser også over at Telemark Idrettskrets er positive til Ol. Ifølge Lund kommer det ikke til å bli bygd idrettsanlegg i Telemark.

Les også:

En folkefest betyr mye

Men den organiserte idretten i Telemark i form av Idrettskretsen går inn for et OL. Sven Tore Løkslid er nestleder og ser flere fordeler.

Sven Tore Løkslid

Sven Tore Løkslid ser flere fordeler med OL.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Det vil gi en enorm folkefest som betyr mye. Vi så det i London og vi hadde det samme på Lillehammer i 1994. Går vi tilbake til Oslo i 1952 sitter vi fremdeles igjen med verdier. Studentbyen på Sogn var opprinnelig en deltagerlandsby. Så vidt jeg vet bor det fremdeles 1400 studenter der.

Jacob Lund er ikke imponert og hevder at deltagerlandsbyen i 2022 skal bygges for penger som ikke ligger inne i det OL-budsjettet. Når OL begynner er deltagerlandsbyen reist av private byggherrer. Lund hevder at deltagerlandsbyen da blir solgt på det åpne markedet.

– Det kan bli dyre studentboliger, mener Lund.

Sven Tore Løkslid er enig i at det ikke blir OL -anlegg eller annen infrastruktur i Telemark. Hans poeng er at idretten får et kompetanseløft.

– Nye ledere og trener som er med på dette får en verdifull utdanning. 20 000 frivillige skal delta. De får også en verdifull erfaring som er gull verdt.

Men Løkslid mener at et OL vil betyr mye for funksjonshemmede.

– Det er lenge siden Telemark har hatt representanter i Paralympics. Nå får vi et mål i Oslo 2022.

Les også:

Senterpartiet sier nei til Oslo-OL

– OL gått ut på dato

Debatten mellom Lund og Løkslid blir fulgt av Unni Kjøsterud Brekka. Hun representerer Høyre og er fungerende ordfører i Bamble. Hun har lagt merke til splittelsen i hele Norge, også i eget parti.

Unni Kjøsterud Brekka

Høyre lokalt hører nok mer på hva folk flest sier, mener Unni Kjøsterud Brekka. Hun er varaordfører i Bamble.

Foto: Roald Marker / NRK

– Vi er valgt av innbyggerne og skal speile deres mening. Da må vi huske at det er 60 prosent av dem som sier et klart nei. Folkefester kan vi få til uten OL. Slik det er nå har OL gått ut på dato, men noen må tørre å si det, sier Kiøsterud.

Sven Tore Løkslid svarer raskt:

Telemark Idrettskrets og representantene i samtlige kommuner i Telemark har stilt seg bak og er positive til et OL i Oslo i 2022.

Et flertall er imot

Der avbryter Jacob Lund og viser til en undersøkelse som kom i går.

– Et flertall av idrettsleder i Norge er imot. Et annet poeng er at dersom man skulle investert disse 3,7 mrd. som er igjen i breddeidrett kunne vi bygget 20 ishaller, 34 svømmehaller og flere tusen ballbinger. Og dette vil du som bor i distriktene ikke ha noe av? spør Lund retorisk til Løkslid.

– Klart jeg vil ha det, svarer Løkslid kontant, og viser til London OL og etterbruken der.

– En regjeringsrapport viser at den samla verdien i etterbruk er på 145 MRD. Jeg er ikke enig i at det er så svart/hvitt som Jacob Lund og Unni Kjøsterud Brekka vil ha det til.

Høyre er splittet

Han mener det er et for billig poeng å snakke om en 14 dagers fest. Igjen minner han om ettervirkningsverdien.

– Hadde det ikke vært for den, ville heller ikke Telemark Idrettskrets gått inn for et OL.

Unni Kjøsterud Brekka er likevel ikke overbevist og gjentar:

– Det er vår fremste oppgave å speile dem som har valgt oss. De ønsker vann i bassengene og lokale idrettsanlegg.

– Hvorfor er Høyre så splittet i denne saken?

– Fordi noen av oss i Høyre bor lenger unna Oslo og hører mer på hva innbyggerne sier, mener Kiøsterud.