Hopp til innhold

Male eller vaske huset? Her er rådene

Etter en værhard høst og vinter kan mange hus og andre bygninger trenge litt ekstra pleie. Les ekspertenes tips og råd til hvordan du bør gå frem.

Bjørnar Walmann

Maler Bjørnar Walmann anbefaler å vente enda noen uker med å male huset, men gleder seg til høysesongen er i gang.

Foto: Anita Moland / NRK

Til manges glede takker snøen snart for seg, og vårtegnene titter frem. En inspeksjon rundt husveggen avslører kanskje at regn, snø og vind har satt spor etter seg, og det er tid for en oppgradering.

Bjørnar Walmann, som er medeier hos malermester Bjørn Åge Hauen i Skien, har vært maler i mange år. Han har tatt med seg kostene sine opp til NRKs bygg på Borgeåsen i Porsgrunn, og starter inspeksjonen.

Male

Hvis huset ditt ser slik ut er det absolutt på tide med et nytt malerstrøk eller to.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det ser fint ut her. Nå har våren kommet, og høysesongen for oss malere er snart i gang. Vent noen få uker til, og du kan sette i gang for fullt. Et godt råd er å vente til det er varmegrader også på natta, sier Bjørnar Walmann.

LES OGSÅ: Slik unngår du malefellene

Værhard vinter sliter mer

Hos landets største malingsprodusent Jotun i Sandefjord er det stor aktivitet hele året, men også de merker godt at interessen er størst når minusgradene slipper taket.

– Det har vært værhardt denne høsten og vinteren, og det sliter mer på veggene. Likevel er det ingen grunn til å vente lenger med å begynne og male enn tidligere år, sier teknisk senioringeniør ved Jotun Erik Bryng.

Denne rekkefølgen bør du følge:

  • Start med en inspeksjon av huset
  • husvask/kraftvask
  • Skrape hvis det trengs
  • Sprøyte på sopp- og algedreper hvis dette er et problem
  • Male (som oftest to strøk)

Slik går du frem

Husvask/kraftvask:

– Husvask til vedlikeholdsvask og kraftvask når det skal males kjøper du i en hvilken som helst malerforretning. Velg en dag det er overskyet, blant ut spesialsåpa etter anvisning på pakka og spray på. La den virke i noen minutter, og skyll av med hageslangen. Du trenger ikke bruke høytrykksspyler. Hvis veggene er ekstra skitne, kan det være lurt å bruke vaskebørste i tillegg. La det tørke fra to til tre dager, forteller Erik Bryng hos Jotun.

Skraping:

– Etter vaskingen får du en god oversikt over tilstanden på veggene. Hvis det ikke er unødvendig å male hele huset, kan det likevel være lurt å flekke over på steder du ser det har flasset litt av.

Sprøyte på sopp- og algedreper:

– Det fuktige været gjør at flere plages med det som heter svartsopp, som er små, svarte prikker på husveggen. Den kan vaskes bort, men det er lurt å sprøyte på en sopp- og algedreper etter du har vasket og skrapet.

Maling:

– Bart treverk skal påføres grunning. Det er kjekt å reise til en forhandler for å høre hvilken maling som passer best til huset ditt. Det er ikke noe problem å bytte til en annen type maling enn den du har brukt tidligere. Det er viktig at du rigger deg skikkelig til, med alt du trenger av utstyr, og ha en plan på arbeidet.

– Du skal male etter sola, noe som betyr at du bør begynne på nordveggen på morgenen og fortsette på østveggen. Normalt sett anbefaler vi to strøk. Det er enklest å bruke rull, men du bør etterstryke med pensel/kost for å glatte ut.

Jotun fabrikker

Ved Jotun fabrikker i Sandefjord har de fullt fokus på maling hele året. Vi andre maler aller helst utvendig om våren og sommeren.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kan holde i tolv år

– Hvor lenge varer malingen i dag?

– Målet vårt er å lage maling som varer så lenge som mulig, og kan ha en teknisk holdbarhet fra åtte til tolv år. Selv om den da ikke er like glansfull og fin i fargen når det har gått tolv år, sier Erik Bryng hos Jotun.

Maler Bjørnar Walmann sier det er to fargeskalaer som er mest populære på utvendig bygg.

– Bolighus males oftest i lyse farger, mens moderne hus, som funkis, ofte bekles i mørk maling.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark