Hopp til innhold

Avviser landslagsretur etter OL-fiaskoen

SOTSJI (NRK.no): Petter Northug (28) er topp motivert for å revansjere OL-nedturen under VM i Falun neste år. Men han avviser at veien til suksess er å returnere til landslaget.

Sochi Olympics Cross Country Men

Petter Northug reiser hjem fra OL i Sotsji uten en eneste medalje.

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at å ta ut Petter Northug på landslaget neste sesong bare blir en formalitet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/ Russia's Chernousov carries compatriot Legkov on his shoulders as they celebrate after men's cross-country 50 km mass start free event at Sochi 2014 Winter Olympic Games

Russiske Aleksandr Legkov vant sitt første individuelle OL-gull på femmila.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Petter Northug blir tatt ut på landslaget. Det er en formalitet. Så er det opp til han å si ja eller nei, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Det er bare minutter siden de norske herrelandslagsløperne har avsluttet et skuffende OL.

Etter seks øvelser, står Norge igjen med sprintgullet til Ola Vigen Hattestad og tremilsbronsen til Martin Johnsrud Sundby.

Aller mest skuffet Petter Northug. Hans første sesong utenfor landslaget endte også med hans første seniormesterskap uten en gullmedalje.

Det endte med 10.-, 17.- og 18.-plass i de individuelle konkurransene – og fjerdeplass i stafett og lagsprint.

– Fryktelig kjedelig

– Det er fryktelig kjedelig å ikke være konkurransedyktig i et mesterskap. Jeg ønsker å kjempe om medaljene. Men når du mangler det siste giret, er det ikke noe å gjøre, erkjenner Northug.

Han vil imidlertid ikke være med på at det som i hans målestokk må kunne betegnes som en fiasko, har noe med landslagsbruddet å gjøre. Northug gikk som kjent ut av landslaget i fjor vår, og har laget sitt eget opplegg med privat sponsor.

Derimot peker han på de to månedene med sykdom som rammet ham i fjor høst.

– Jeg føler ikke jeg kunne gjort noe annerledes. Jeg hadde gode løp før OL, men manglet det siste her. Det er ingen vits i å grave seg ned. Det er bedre å reise seg, og komme tilbake og vise at man kan stå på toppen igjen, sier Northug til NRK.no.

Blir på privat lag

Men han er altså fast bestemt på at det skal skje utenfor landslaget.

– Akkurat nå er jeg på Coop, og jeg kommer til å være med dem, det er det ingen tvil om, fastslår han.

– Er du mentalt forberedt på nye diskusjoner om hvorvidt du skal være på landslag eller ikke hvis Skiforbundet prøver å bruke tvang?

– Det viktigste er motivert for å gå i krigen og trene bra gjennom en hel sommer og høst, svarer Northug.

Underforstått: Skal han klare det, må han fortsatt gå sine egne veier.

Såret stolthet

Veien skal altså føre fram til gull under VM i Falun om et år.

– Jeg er motivert, og det hjelper veldig at mesterskapet er i Sverige, understreker han.

– Hva gjør du det nærmeste året for å revansjere deg?

– Nå skal jeg holde meg frisk og rask fra 1. mai til VM i Falun, og få gjort en solid jobb. Det går ikke an å miste tre- og firetimersturene i trøndersk myr på sommeren. Da blir det tungt på femmil.

– Drar du fra Sotsji med såret stolthet?

– Så klart er jeg skuffet over ikke å kjempe om medaljer. Men jeg er ikke en person som kan stå her og klage. Jeg har hatt stang inn. Jeg var to millimeter fra å dette på femmila i Kollen-VM. Jeg har hatt stang inn. Nå ble det stang ut, og har det har jeg hatt fra i sommer og høst. Man kan ikke regne med at det igjennom en hel karriere går på skinner hele veien, påpeker Northug.

Revansje i Kollen

Nå handler resten av sesongen om én ting.

– Det er ett viktig løp igjen. Det er femmila i Kollen. Ingen bryr seg om noe annet etter et OL. Det handler om å få overskudd og vise oss fram der. Det blir viktig å revansjere dette, sier den tidligere femmilskongen.

Alexander Legkov vant søndagens OL-femmil foran Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov. Martin Johnsrud Sundby ble beste ikke-russer på fjerdeplass.


Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal