Hopp til innhold

Statistikkens tale er klar: Molde vinner serien

Halvveis inn i sesongen leder Molde. Ifølge statistikken vil de gjøre det ved sesongslutt også. NRKs fotballekspert Arne Erlandsen er enig: – Ingen tvil om at Molde vinner.

Mohamed Elyounoussi

Mohamed Elyounoussi og Molde kan juble også ved sesongslutt skal vi tror statistikken.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

david nielsen

David Nielsen og Strømsgodset må ikke regne med å klarte opp på gullplass skal vi tro på statistikken.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at eliteserien gikk over til å inneholde 16 lag for fem år siden, har lederen ved halvspilt serie også toppet tabellen ved sesongslutt i fire av fem sesonger. Unntaket var for to år siden. Da ledet Strømsgodset halvveis, men ble forbigått av Molde.

Det er disse to lagene som innehar de to øverste plassene også i år, men denne gangen med Molde som serieleder. Moldenserene leder seks poeng foran drammenserne, så gjenstår det å se om Strømsgodset kan ta hevn fra sist gang.

Det tror ikke fotballtrener og NRK-ekspert Arne Erlandsen Strømsgodset klarer.

– Det er ingen tvil om at Molde vinner serien. Det er ikke på grunn av forspranget på tabellen jeg tror de gjør det, men jeg mener Strømsgodset og Rosenborg viser svakhetstegn. Jeg ser heller ikke muligheter for Odd til å kunne kjempe om gullet, sier han.

Allerede etter syv serierunder pekte Tom Nordlie ut Molde, som da ledet tabellen kun to poeng foran Strømsgodset.

«Det er rekordtidlig å utrope årets seriemester etter syv spilte kamper, men jeg tar sjansen og føler at jeg ikke gambler,» skrev fotballeksperten i sin NRK-blogg.

Nordlie fremhevet hvordan Molde hadde forvaltet sine store ressurser, og skrøt uhemmet av lagets defensive og offensive styrker kombinert med kløkt og kompetanse hos trener Tor Ole Skullerud og assistenttrener Geir Bakke.

Nå tyder alt på at Nordlie får rett i sin spådom. I alle fall om man ser på statistikken.

– Brann rykker ikke ned

I andre enden av tabellen er det Sandnes Ulf og Brann som ligger på de to nedrykksplassene. I tre av de fem siste sesongene har de to nederste lagene etter 15 kamper rykket ned.

Onsdag valgte Sandes Ulf å sparke hovedtrener Arne Andersen, mens Brann foreløpig holder fast ved Rikard Norling. Erlandsen tror det er Brann og Norling som har størst sjanser til å overleve i eliteserien.

– Jeg tror Brann unngår nedrykk i hvert fall. De andre synes jeg viser en negativ trend. Dette gjelder spesielt Sandnes Ulf og Stabæk, men noe av det samme gjelder Sarpsborg 08, Sogndal og Haugesund, sier han.

Slik har ståa vært ved halvspilt serie siden 2009

2013:

Strømsgodset ledet etter halvspilt serie og ble seriemester. De lå kun ett poeng foran Rosenborg, samme avstand som ved sesongslutt. RBK beholdt andreplassen, mens Haugesund som lå på sjette tok bronsen.

Molde, som leder i år var helt nede på 11. plass, kun tre poeng unna direkte nedrykk. Tromsø på åttende og Hønefoss på 13. plass, rykket direkte ned. Mens Start og Sandnes Ulf lå nederst, men sikret ny kontrakt.

2012:

Strømsgodset ledet fire poeng foran Molde etter 15 kamper, men Molde var fire poeng foran Godset 15 kamper senere og vant eliteserien. RBK holdt bronseplassen helt inn.

Fredrikstad og Stabæk lå nederst halvveis, og rykket ned ved sesongslutt.

2011:

Molde var tre poeng foran både Tromsø, Brann og Aalesund etter 15 kamper. Molde trygget gullet på høsten, fire poeng foran Tromsø. Rosenborg klartret opp fra femteplass til bronsemedalje.

Viking og Sogndal lå på nedrykksplass, men begge berget plassen. Start og Sarpsborg 08 lå på henholdsvis 14.- og 13. plass halvveis, men rykket ned.

2010:

Alle medaljevinnerne var inne blant de tre beste halvveis. Rosenborg var tre poeng foran Tromsø og fem poeng foran Vålerenga. Til slutt var RBK sju poeng foran VIF som rykket opp en plass.

Kongsvinger og Sandefjord forble på de to nederste plassene sesongen ut.

2009:

Rosenborg var klar serieleder halvveis, sju poeng foran Molde. Forspranget økte gjennom resten av sesongen og til slutt var RBK hele 13 poeng foran serietoeren. Odd var nummer tre ved halvspilt, men medaljen glapp. Det ble en fjerdeplass til slutt. Stabæk hadde en god høst og gikk fra sjuende til tredje og tok en klar bronsemedalje.

Bodø/Glimt og Lyn lå nederst etter både 15 og 30 kamper.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal