Hopp til innhold

Kollapser etter 90 sekunder i farten til maratonkongen

For å nærme deg Wilson Kipsangs nye maratonrekord, må du sette tredemøllen på minst 20,5 km/t og løpe i to timer, tre minutter og 23 sekunder. Sjekk hva som skjedde da vi utfordret en vanlig mann til å prøve hastigheten.

Wilson Kipsang løp inn til ny verdensrekord i maraton på søndag. Kipsang løp inn til tiden 2.03.23 i den 40. utgaven av Berlin Maraton, og slo dermed den forrige verdensrekorden fra 2011 med 15 sekunder. Men hvordan er det egentlig å løpe i den hastigheten som ble holdt? Personlig trener Erlend Vada testet det ut.

SE VIDEO: – Jeg har all respekt for de som klarer å holde den farten i to timer, sier Erlend Vader etter å ha testet hvor lenge han selv holdt ut. Reporter: Jann Post / Foto/redigering: Anders Rove Bentsen.

– Jeg tror det er vanskelig for folk flest å fatte hvor fort de beste faktisk løper når de løper så lenge, sier NRKs maratonkommentator Jann Post.

Søndag satte Wilson Kipsang ny verdensrekord på maraton da han deltok i Berlin Maraton. Kenyaneren løp den 42 kilometer lange distansen på to timer, tre minutt og 23 sekunder.

– Man er vant til å se disse løpene på tv, og der ser alle like gode ut. Når man ser på det sånn, får man ikke forståelse av farten de egentlig løper på, sier Post.

Vanskelig å forstå hvor fort det går

GERMANY-BERLIN-MARATHON

Wilson Kipsang med medaljen han fikk etter å ha vunnet Berlin Maraton.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

For å illustrere Kipsangs nesten ufattelige prestasjon, utfordret vi den personlige treneren Erlend Vada til å løpe en tur i Kipsangs gjennomsnittshastighet, som rundt regnet var 20,5 km/t.

Det er et par utfordringer med denne testen: mange tredemøller når ikke så høy fart, og et normalt trent menneske holder ut en slik hastighet i bare 1-3 minutter.

Det var også innenfor den tiden Vada havnet. Selv om han er personlig trener, er han mest glad i styrketrening. Som løper er han derfor som en helt vanlig mann å regne.

Etter 90 sekunder i farten som Kipsang holdt i to timer var det umulig for Vada å fortsette.

– All respekt til de som holder ut i to timer, sier han pesende etter forsøket.

– Helt vilt

For å gjøre maratonrekorden litt mer forståelig kan man sette opp disse sammenligningene:

  • 3000 meter er en distanse mange må løpe på skolen og i militæret. Verdensrekorden på 3000 meter er 7,20,67. For å holde tritt med Kipsang må man løpe 14 3000-metere på 8 minutt og 45 sekunder - uten pause mellom.

– Man må være i særdeles god form for å løpe en 3000-meter på 8.45. Fjorten ganger på rad, uten pause, er helt vilt, sier Post.

  • Kipsang brukte i snitt 2 minutter og 55 sekunder på å løpe hver av de til sammen 42 kilometerne.

– Folk kan jo prøve å løpe bare én kilometer på den tiden, det er ikke mange som klarer det, sier Post.

Nærmer seg to timers-grensen

For de fleste er det fysisk umulig å noen gang komme på Kipsangs nivå, uansett hvor mye man trener, rett og slett fordi de færreste har de riktige genetiske sammensetningene som kreves.

Likevel tror ikke Post, som selv er en habil maratonløper, det blir lenge til rekorden blir slått igjen.

Det foregår nemlig et kappløp blant de beste løperne om å komme under to timer.

– I motsetning til andre øvelser innen friidrett har faktisk maratonrekordene blitt flyttet en del på. Det har nærmest vært rekordras de siste ti årene. Jeg tror vi vil se en gradvis forbedring, for alle har lyst å komme under to timer, sier Post.

– Kan man komme under to timer?

– De som har regnet på det, sier det skal være mulig for et individ med verdens beste oksygenopptak og verdens beste utnyttelsesgrad... Men det skal jo litt til for å finne et sånt menneske, sier han.

Siste nytt

  • Tottenham-smell i jakten på Mesterliga-spill

    Tottenham jakter noen etterlengtede poeng for å være enda et steg nærmere Mesterliga-spill for neste sesong. Hindringen var Chelsea i London-derbyet.

    Jakten skulle fort ende i en fiasko. For etter 24 minutter ruvet Trevoh Chalobah høyest i feltet etter et indirekte frispark. Dette var hans første mål på over to år.

    Det ekspertene derimot var alt annet enn fornøyd med, var Tottenhams håndtering av frisparket. For dette er det tredje målet på rad som de slipper inn fra en dødball – og i fire av fem kamper hvor dette skjer.

    – Dette er så stryk som det bare går an å bli. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg ser, sier Nils Johan Semb i Viaplay-studio i pausen.

    Vondt skulle bli til verre for Tottenham i sin kamp nummer 300 i et London-derby i Premier League. Også Chelseas 2–0 scoring skulle komme etter en dødball.

    For først smalt det i tverrliggeren fra Cole Palmer som skjøt fra rundt 25 meter på frispark. Ballen var akkurat på feil side av streken for Palmer sin del, men kula havnet ut i feltet, hvor Nicolas Jackson ruvet høyest og headet inn 2–0 til vertene.

    Med hjemmeseier klatret Chelsea til 8. plass på tabellen. De er nå kun tre poeng bak sjetteplassen til Manchester United som sikrer Europa-spill.

    Tottenham er nå syv poeng bak 4.-plassen som sikrer spill i Mesterligaen.

    M1X-4j2S2GI
    Foto: Reuters
  • Selvsikker Ingebrigtsen om OL: – Kommer til å bli lett

    Etter en trøblete høst, har Jakob Ingebrigtsen vært tilbake i full trening de siste månedene. Sesongåpningen i USA er noen uker unna for Ingebrigtsen, som sikter mot suksess i både EM og OL i sommer.

    I OL stiller han som regjerende mester på 1500 meter, og nordmannen er full av selvtillit før OL i Paris.

    – Hvis jeg ikke blir syk eller skadet, så kommer det til å bli så lett som bare det, sier Ingebrigtsen i podkasten Ignite fra det europeiske friidrettsforbundet.

    Ingebrigtsen er også en klar medaljekandidat på 5000 meter, hvor han har tatt VM-gull i både 2022 og 2023. På 1500 meter endte både VM i 2022 og 2023 med sølv, etter at Ingebrigtsen ble spurtslått av britene Jake Wightman og Josh Kerr.

    Jakob Ingebrigtsen Tokyo
    Foto: INA FASSBENDER / AFP
  • Larvik knep den siste semifinaleplassen

    Larvik slo Molde 28-27 på hjemmebane og tok seg som siste lag til semifinalen i håndballsluttspillet for kvinner.

    Fra før er Vipers Kristiansand, Storhamar og Sola klar for neste fase i sluttspillet. Oppgjøret mellom Larvik og Molde var det eneste som måtte ut i en tredje kamp i best av tre-serien.

    På egen parkett tok Larvik tak i kampen i 2. omgang. Maja Furu Sæteren ble toppscorer for vertene med sine sju nettkjenninger. Sherin Obaidli scoret seks mål for Molde.

    Veteranen Heidi Løke pådro seg nylig en lyskeskade og gikk glipp av skjebnekampen torsdag.

    – Denne skaden kan ta tid. Hvor lenge vet vi ikke ennå, men denne sesongen er i alle fall ferdigspilt for Heidi, sa Larvik -Arne Senstad til TV 2 før oppgjøret.

    De første semifinalekampene spilles 7. eller 8. mai med runde to én uke senere. Skulle det bli en tredje kamp, vil den spilles 18. mai.

    Vipers er regjerende mester i sluttspillet. (NTB)

    Larvik Håndball
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal