Hopp til innhold

Latvisk VM-vinner: – Som å drikke vann sammenlignet med EPO

Hjertemedisinen meldonium fra Latvia har så langt felt 13 idrettsutøvere, men i stoffets hjemland selges det på apoteket.

Sjarapova

PRØVDE MELDONIUM: Verdensmester i orientering, Edgars Bertuks. Innfelt: Dopingtatte Maria Sjarapova.

Foto: AFP/AP

Edgars Bertuks og Olav Lundanes

Her er Bertuks sammen med Olav Lundanes i 2012.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

– Min mening om dette rotet er at det er latterlig. Meldonium har vært tilgjengelig uten resept i lang tid. Mange utøvere har prøvd det, inkludert meg for seks år siden, sier latviske Edgars Bertuks, som ble verdensmester i orientering i 2012.

I en Facebook-melding etter at denne artikkelen ble publisert skriver Bertuks at han tok medisinen på grunn av hjerteproblemer:

«Jeg ble diagnostisert med uregelmessig hjerterytme og ble anbefalt å bruke meldonium. Jeg brukte det i et par uker,» skriver Bertuks.

Orienteringsløperen hevder at han ikke merket noen fysisk fordel av å ta medisinen.

– Jeg merket ingenting, og 99 prosent vil fortelle deg det samme, forteller han til NRK.

– Nå roper alle om at utøverne må utestenges når stoffet er som å drikke vann sammenlignet med å ta EPO.

Jeg lurer på om vann også vil bli ulovlig nå, siden det teknisk sett er prestasjonsfremmende, sier han sarkastisk.

Så langt i år har 13 utøvere testet positivt på hjertemedisinen fra Latvia. De største navnene er Maria Sjarapova og Pavel Kulizjnikov.

Onsdag kom også nyheten om to nye dopingavsløringer.

– Jeg synes det er urettferdig for de som nå har testet positivt. Blant annet fordi man, etter det jeg forstår, ikke vet 100% sikkert hvor lenge det er spor av dette i kroppen. Det kan være tatt før det ble ulovlig, sier Bertuks, som understreker at han ikke forsvarer bruk av doping og aldri har brukt EPO.

– Men hvorfor er det så mange som tar det da, hvis det ikke har effekt?

– Det må du spør de som har brukt dette over lang tid om. Jeg brukte det bare en gang og merket ingen effekt.

Pavel

DOPINGTATT VM-VINNER: Skøyteløper Pavel Kulizjnikov (midten).

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Tror nesten alle har prøvd medisinen

Valters Abolins

Orienteringsløperen Valters Abolins forteller at hjertemedsinen er svært utbredt.

Foto: Privat

Valters Abolins har VM-sølv i 24-timersorientering. Han har i likhet med Bertuks prøvd meldonium.

– For noen år siden ba en utøver meg om å ta meldonium før løpet. Jeg la ikke merke til noen endringer.

Han bekrefter at meldonium er et utbredt preparat i landet.

– Jeg tror at nesten alle her har prøvd det, sier Abolins.

Inntrykket av hyppig meldonium-bruk bekreftes av en undersøkelse som ble gjort av European Games i Baku i 2015. Rapporten, som er publisert i medisin-tidsskriftet BMJ viste at 13 medaljevinnere eller konkurransevinnere hadde brukt medisinen under lekene.

Ifølge en annen studie fra 2015 ble det også funnet spor av meldonium hos 724 av 4316 russiske utøvere, noe som tilsvarer 17 prosent.

– Etterspurt som dopingmiddel

Meldonium produseres i Latvia og er til salgs over disken på apoteket der.

Antidoping Norge skriver på sine nettsider, i motsetning til det Bertuks sier, at «stoffet kan påvirke utholdenhet, gi bedre restitusjon etter trening/konkurranse, muligens gi en bedre stresstoleranse/-mestring og ha en sentralstimulerende effekt».

«...Sannsynligvis vil (stoffet, red.anm.) være etterspurt som dopingmiddel på bakgrunn av dette», står det videre.

Les også: Slik virker det nye dopet

Advarte om forbud i fjor

Daglig leder ved Antidoping Latvia, Gatis Berkins, frykter det vil komme nye dopingavsløringer av østeuropeiske utøvere.

– Det kan bli et stort problem, sier han.

Bruken har vært så omfattende at Antidoping Latvia gikk ut med en informasjonskampanje i fjor for å fortelle at medisinen kom på WADAs forbudsliste etter nyttår.

Berkis vet ikke hvorfor bruken av meldonium har vært så ukjent i Vest-Europa frem til nå, men peker på at mesteparten av eksporten har gått til Russland og Afrika.

– Vi vet at det er svært vanlig å bruke meldonium blant idrettsutøvere i Øst-Europa, forteller Berkins.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal