Hopp til innhold

Trenerlegende imponert over Norge

Norges innsats i ishockey-VM har blitt lagt merke til i hockeyverdenen. Den canadiske trenerlegenden Andy Murray er veldig imponert over det han har sett.

Andy Murray om Norge

Canadiske Andy Murray er imponert over Norge i ishockey-VM.

Foto: Scanpix/NRK

Direkte kl 20.15: Norge vant 3-2

- Norge har hatt et bra mesterskap. De spilte veldig bra da de slo Sverige, ledet lenge mot USA og spilte en bra kamp mot Østerrike, sier Andy Murray til NRK.

Jonas Holøs

Jonas Holøs i aksjon.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Murray ledet Canada til tre VM-gull (1997, 2003 og 2007) og har trent flere NHL-klubber, men er nå lagleder for Sveits som Norge møter i den første kampen i mellomspillet torsdag kveld. Han er spesielt imponert over måten landslagssjef Roy Johansen leder det norske laget på.

- Norge har en bra trener som leder laget sitt veldig bra. De har bra struktur på spillet sitt, så hvis Sveits skal slå Norge må vi spille opp mot vårt beste, sier Murray videre.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Han har heller ikke glemt at Norge i fjorårets VM slo Sveits 3-2 i mellomspillet og at Sveits måtte ha ekstraomganger for å slå Norge 5-4 i OL i Vancouver.

Opp i eliten

Likevel har Sveits de siste årene løftet seg til å bli en nasjon som som ofte spiller seg til kvartfinaler både i VM- og OL-sammenheng. I 1998 ble de nummer fire i mesterskapet på hjemmebane, mens de i fjor ble nummer fem i VM i Tyskland.

I tillegg har de fostret flere NHL-spillere, spesielt målvakter som Jonas Hiller, Martin Gerber, David Aebischer og Tobias Stephan. Sistnevnte står trolig i mål mot Norge i torsdagens kamp.

Murray er også imponert over det kollektive norske spillet og at laget har fått så bra resultater til tross av at de stiller uten to av sine største ishockey-profiler.

Roy Johansen

Roy Johansen er optimist før mellomspillet starter.

Foto: Anders Engeland / NRK

- Man må bli imponert over Norge når man vet at dere to beste spillere, Mads Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen, er borte, sier Murray.

Store muligheter

I det norske laget er troen på videre avansement til kvartfinalen også stor etter det de presterte i gruppespillet.

- Det kommer til å bli tre tøffe matcher, men vi har mulighet til å slå alle, sier Jonas Holøs til NRK.

- Kvartfinalemulighetene er store. Vi skal kunne slå både Sveits og Frankrike på bra dager. Vi kan også ryste Canada på linje med det vi gjorde mot USA, supplerer Mathis Olimb som for øyeblikket topper poenglisten i hele mesterskapet sammen med rekkekamerat Anders Bastiansen.

Må ha mer enn en seier

Norge spilte seg til sin første, og så langt siste VM-kvartfinale i 2008. Da tapte man alle kampene i mellomspillet, men var heldige med resultatene i de andre kampene slik at det holdt med poengene de hadde med seg fra gruppespillet.

- Får å få en kvartfinale må vi nok ta mer enn tre poeng mot Frankrike, men uansett spiller vi om ranking og det er viktig å ta med seg så mange poeng videre med tanke på rangering før OL-kvalifisering og VM neste år, sier landslagssjef Roy Johansen til NRK.

Lars Haugen

Lars Haugen har hatt mye å juble for i det norske målet.

Foto: Petr David Josek / Ap

Nøkkelen til videre avansement ligger dermed i torsdagens kamp mot Sveits.

- Det er kamp vi må vinne for å gå til kvartfinale, så det blir en viktig kamp og vi må derfor nullstille oss. Vi har gjort tre bra kamper, og jeg har tro på at vi skal klare en bra kamp til, sier Johansen videre.

Skulle Norge overgå seg selv ved å vinne alle de tre kampene, vil de trolig få "lett" motstand i kvartfinalen, og veien til en semifinalen skal ikke være for lang.

Fornyet tillit

I det norske målet får Lars Haugen fornyet tillit etter at han storspilte mot Sverige og Sveits og toppet det hele med å holde buret reint i den siste kampen i gruppespillet.

- Haugen fikk nok en bra kamp mot Østerrike. Han holdt nullen og var veldig solid, så han får fornyet tillit mot Sveits, sier Roy Johansen.

20-årige Haugen kom inn i mesterskapet som reserve til mer rutinerte Pål Grotnes, men etter at han skadet seg har Haugen overbevist stort.

- Han blir kjempeviktig mot Sveits, avslutter Johansen.

Kampen mot Sveits spilles klokken 20.15 og du kan følge den direkte på NRK.no/sport.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal