Hopp til innhold

Fred Anton Maier er død

En av de mest framstående løperne i norsk skøytehistorie er død. Langdistansekongen Fred Anton Maier ble 76 år gammel.

Fred Anton Maier

NORSK SKØYTELEGENDE: Fred Anton Maier.

Foto: Scanpix, NTB / SCANPIX

Maier døde tirsdag kveld i sitt eget hjem på Nøtterøy etter lengre tids sykdom. Knut Kupper'n Johannesen er full av lovord om sin venn.

– Det er så mye bra jeg kan si om Fred Anton Maier. Han har vært en hedersmann, en fantastisk skøyteløper og en hyggelig kar på alle mulige måter. Det blir et stort savn i skøytemiljøet nå som Fred er gått bort, sier Johannesen til NTB.

Fred Anton Maier var en av Norges aller største skøyteløpere på 1960-tallet, og var i perioder nesten uslåelig på 5000 og 10.000 meter.

Maier bodde på Nøtterøy, men konkurrerte for Tønsberg Turn. Han ble tidlig et sterkt norsk kort på de lange distansene i de internasjonale mesterskapene.

Og han ble en publikumsfavoritt i en idrett som på den tiden samlet titusenvis på tribunene og hundretusener foran radioapparatene og etter hvert også tv.

Fred Anton Maier tok fire olympiske medaljer. Høyest hang gullet på 5000 meter i Grenoble i 1968. Da hadde hans nederlandske erkerival Kees Verkerk satt verdensrekord i et tidlig par, men Maier slo tilbake og tok tilbake verdensrekorden og sikret gullmedaljen med åtte tidelers margin.

Men bare to dager seinere kom det han selv regnet som sin største skuffelse i karrieren. Han var storfavoritt på 10.000-meteren der han gikk i første par og ledet lenge.

Men i et seint par kom den nokså ukjente svensken Johnny Höglin som tok gullet, tre små tideler foran Maier.

Maiers store sesong

VM på skøyter ble arrangert i Göteborg 24. og 25. februar 1968. Fred Anton Maier fra Norge ble verdensmester.

Video: Fred Anton Maier blir verdensmester på Nya Ullevi i 1968

1968 ble Maiers store år også utenfor OL. Da hadde han endelig fått fart nok på de korte distansene til at han kunne hevde seg sammenlagt.

Det året ble han europamester på Bislett og verdensmester i Göteborg, sistnevnte med verdensrekord sammenlagt. I tillegg kom OL-medaljene.

Men norgesmester ble han ikke det året, tross verdensrekord på 10.000-meteren. Da måtte han se seg slått av Magne Thomassen.

Han debuterte i VM i 1960, og vant 10.000 i NM i 1961. Da tok han også bronse sammenlagt. Han har tre NM-sølv i tillegg til gullet fra 1965, og han tok 11 distanseseirer.

Maier var med i den store skøyterevolusjonen som ble ledet av Stein Johnson og hans nye treningsmetoder tidlig på 60-tallet.

11 verdensrekorder

Fred Anton Maier

Fred Anton Maier foran fullsatte tribuner på Bislett i VM 1965

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Men i de internasjonale mesterskapene fikk han det sjelden til. Bortsett fra 5000-meteren i EM i Gøteborg i 1965 vant han aldri noen mesterskapsdistanse utenom i gullåret 1968.

Han tok NM-gull i 1965 foran Per Ivar Moe, men ellers ble det smått med mesterskap for milslukeren fra Tønsberg. Han var altfor langsom på 500 m og sjelden god nok på 1500 heller. Og det fantes ikke enkeltdistansemesterskap i de dager, utenom OL.

Men på de lengste distansene var han i verdenstoppen i mange år, og han satte i alt 11 verdensrekorder. Den første var på Notodden i mars 1965 da han gikk 5000 på 7.28,1 – førstemann i verden under 7.30. Den siste satte han også på 5000, 7.16,7 i Inzell i mars 1968.

Video: Første verdensrekord på 10.000 meter, i landskampen på Bislett i 1966

Fred Anton Maier vinner 10000 meter på ny verdensrekord, 15.32.2.

Han hadde også verdensrekord på 3000 meter en stund. Og til tross for sine vanskeligheter på 500 hadde han også rekorden sammenlagt.

Men han klarte ikke å følge opp suksessåret 1968, og etter 7.- og 12.-plass i EM og VM året etter, la han opp.

NM-medaljer også på sykkel

Fred Anton Maier var ikke bare skøyteløper. Han var også en meget god syklist, og i sine juniorår virket det som om det var det han skulle bli. I 1957 – som 18-åring – tok han bronse i temporittet i NM. Han gjentok bedriften ti år seinere. For dette fikk han Egebergs Ærespris i 1967.

Etter karrieren var Maier bonde hjemme på Nøtterøy, avbrutt av noen år som velferdssekretær i handelsflåten.

6. desember 2008, noen dager før han fylte 70 år, ble det reist en statue av Maier utenfor Tønsberg Turns klubbhus. Som takk gav han premiesamlingen sin til klubben.

For bare en drøy måned siden ble han også hedret med at Tønsberg stadion fikk navnet Maier Arena , under en seremoni der han selv fikk være til stede.

Heldigvis er det en statue av han der, og navnet ble Maier Arena. Det var veldig godt gjort at de fikk til det, sier Johannesen til NTB.

Les også hva skøytepresident Rune Gerhardsen skriver om Fred Anton Maier på Norges Skøyteforbunds nettsider.

Video: Slik var Fred Anton Maier privat, et innslag fra 1969.

Knut Bjørnsen intervjuer Fred Anton Maier om trening og privatliv.

Video:     Tønsberg stadion fikk navnet Maier Arena.

Fred Anton Maier hedres

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal