Hopp til innhold

Disse spillerne må du se opp for i eliteserien

Hver sesong blir nye stjerner til i eliteserien. NRK.no har sett nærmere på spillere som kan gjøre stor suksess i årets sesong.

Eliteserie-montasje

Øverst fra venstre: Anel Raskaj, Gustav Valsvik, Gudmundur Thórarinsson, Daniel Chima Chukwu og Simon Larsen. Nederst fra venstre: Fredrik Gulbrandsen, Jorge Alejandro Castro, Thomas Lehne Olsen, Jon Dadi Bödvarsson og Christian Gytkjær.

Foto: Scanpix, sarpsborg08.no, ikstart.no, godset.no og viking-fk.no

Vegard Forren og Stefan Johansen er spillere som tidligere har startet sesongen som anonyme skikkelser, men har spilt seg til å bli store profiler i løpet av en sesong.

Foran 2013-sesongen har NRK.no troen på at følgende ti spillere kan gjøre det samme:

Simon Larsen (24), forsvar, Vålerenga:

Simon Larsen

Simon Larsen kom til VIF fra Vindbjart i 2012. I 2010 rykket han ned med 3. divisjonsklubben Randesund.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Simon Larsen kom fra 2. divisjonsklubben Vindbjart til Vålerenga foran forrige sesong, og gikk nærmest rett innpå eliteserielaget uten erfaring fra høyere nivå enn andre divisjon.

Han ble etterhvert et fast innslag i VIFs startellever, enten som høyreback eller midtstopper.

– Han tok nivået bra i forrige sesong, noe som var imponerende med tanke på nivået han kom fra, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Han har overlevd Kjetil Rekdals ryddesjau i Vålerenga og kan bli en sentral brikke i VIF. Tok nivået i eliteserien raskt, og fortsetter han utviklingen kan han bli en av eliteseriens beste forsvarspillere.

– Fortsetter han den gode utviklingen fra forrige sesong, kommer Larsen til å være veldig bra i årets sesong, tror Scheie.

På Sørlandet blitt sammenlignet med Rune Bratseth.

Gustav Valsvik (19), forsvar, Sogndal:

Gustav Valsvik

Gustav Valsvik er en del av det «nye» U21-landslaget.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Gustav Valsvik er til tross for sin unge alder allerede vel etablert i norsk fotball.

Spilte flere kamper for Sogndal i 2010 og 2011 i 1. divisjon og eliteserien, mens han i 2012 var et fast innslag og en nøkkelspiller på Sogndal-laget med 24 kamper fra start.

– Valsvik er en imponerende unggutt med en stor fremtid foran seg. Han fått ganske mye erfaring, selv om han er ganske ung. I hvert fall til å være midtstopper, mener Scheie.

Unggutten blir bare bedre og bedre for hver sesong. Han er en smart og fysisk sterk midtstopper.

19-åringens prestasjoner har blitt lagt merke til i utlandet og i desember var stopperen på prøvespill i Nottingham Forrest. Han har også blitt belønnet med plass på «det nye» U21-landslaget.

Anel Raskaj (23), midtbane, Sandnes Ulf:

Anel Raskaj

Anel Raskaj var usikker på om han vil forlenge med Sandnes Ulf etter forrige sesong, men bestemte seg tilslutt for å fortsette.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anel Raskaj er muligens en av eliteseriens mest undervurderte spillere. Han hadde en glimrende sesong i fjor på midtbanen til Sandnes Ulf.

Savnet etter Raskajs kvaliteter var stort, da han var skadet i sommer. Klubben slet med å ta poeng da Raskaj var borte fra laget.

– Han er en viktig spiller for oss. Når han spiller, bidrar han til å gjøre de andre offensive spillere bedre, mener Sandnes Ulf-trener Asle Andersen til NRK.no.

Raskaj er en midtbanespiller med både defensive og offensive kvaliteter. Han er en ballvinner med god rekkevidde, og har en utsøkt pasningsfot som kan åpne opp et hvilket som helst forsvar i eliteserien.

– Han tilfører laget bedre rytme og det er bedre flyt i spillet når han er på banen. Raskaj er en klok spiller, som har tatt store steg etter han kom til Sandnes Ulf, forteller Andersen.

Jon Dadi Bödvarsson (20), midtbane, Viking:

Jon Dadi Bödvarsson

Jon Dadi Bödvarsson har kanskje eliteseriens kuleste navn.

Foto: viking-fk.no

Viking har foretatt seg lite på overgangsmarkedet, men har til gjengjeld hentet en spennende spiller til laget.

Jon Dadi Bödvarsson spilte forrige sesong for islandske Selfoss, som rykket ned fra toppdivisjonen på Island. Likevel klarte islendingen å imponere, og ble kåret til årets unge spiller på Island.

20-åringen som debuterte for Selfoss som 16-åring, fikk i slutten av 2012 også sin landslagsdebut for Island.

– Jeg synes Bödvarsson er en veldig spennende spiller, men det kan hende han trenger litt tid for å blomstre, sier Viking-trener Kjell Jonervet til NRK.no.

Bödvarsson er i utgangspunktet høyreving, men i Viking vil han trolig også bli brukt som venstreving og hengende spiss.

Islendingen må ses på som en utradisjonell ving, ettersom han er hele 190 cm høy. Likevel blir han regnet som en god teknisk spiller og scorer en del mål fra sin kantposisjon.

– Han er sterk, rask og trygg med ball. Jeg tror hans gjennombruddsstyrke vil overraske mange, sier Viking-trener Kjell Jonevret.

Gudmundur Thórarinsson (20), midtbane, Sarpsborg 08:

Gudmundur Thórarinsson

Thórarinsson skal være god både defensivt og offensivt.

Foto: sarpsborg08.no

Sarpsborg har hentet en spennende spiller i Gudmundur Thórarinsson. Han spilte forrige sesong for den islandske toppdivisjonsklubben ÍBV.

I likhet med Vikings Bödvarsson, blir Thórarinsson sett på som et stort talent på Island. Thórarinsson ble av enkelte islandske aviser kåret til årets unge spiller på Island, og har flere kamper for U21-landslaget til Island.

– Han vil bare bli bedre og bedre utover sesongen. Han er en veldig likt spiller i stallen, sier Sarpsborg-trener Brian Deane til NRK.no

Thórarinsson er en sentral midtbanespiller, men kan også spille i andre posisjoner på midtbanen. Han har god teknikk og skal ha en veldig bra venstrefot.

Han vil trolig figurere fast på midtbanen for Sarpsborg. Innehar islendingen de kvalitetene det blir rapportert om, kan han fort bli en fryktet spiller i eliteserien.

– Han kommer til å bidra både defensivt og offensivt for laget. Han er kreativ og har stor løpskapasitet, sier sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen til NRK.no.

Christian Gytkjær (22), angrep, Haugesund:

Christian Gytkjær

Christian Gytkjær har slitt med skader i oppkjøringen, men er på vei tilbake for fullt mot seriestart.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Gytkjær ble introdusert for norsk fotball da han kom til Sandnes Ulf i august 2012. Dansken scoret åtte mål på tolv kamper, og reddet nærmest Sandnes Ulf på egenhånd fra nedrykk.

Han ønsket seg ikke tilbake til Sandnes Ulf foran denne sesongen og Haugesund var raske med å hente spissen.

– Han reddet Sandnes Ulf nesten på egenhånd i fjor, og bare det lover bra på et Haugesund-lag som de siste sesongene har fått spisser til å blomstre, sier Scheie.

Gytkjær blir sett på som en klinisk avslutter, og vil danne et spennende spisspar med den norske landslagsspissen Alexander Søderlund. Han vil likevel få hard konkurranse fra svenske Pontus Engblom.

Fredrik Gulbrandsen (20), angrep, Lillestrøm:

Fredrik Gulbrandsen

Gulbrandsen har tidligere sesonger slitt med skader. Han er avhengig av å holde seg skadefri i årets sesong om han skal prestere.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mange trodde og håpte at den unge spissen skulle få sitt gjennombrudd forrige sesong. Dessverre ødela skader for 20-åringen, og det endte opp med lite spilletid for Gulbrandsen forrige sesong.

– Gulbrandsen er veldig god. Han har et stort potensial og kan få en veldig bra sesong. Hans utfordring denne sesongen er å holde seg skadefri, mener Scheie.

Denne sesongen er Gulbrandsen klar igjen, og forhåpningene til spissen er store. Gulbrandsen er hardtarbeidende og har stor hurtighet i beina. Han har også gode målscorer-egenskaper.

Daniel Chima Chukwu (21), angrep, Molde:

Daniel Chima Chukwu

Daniel Chima Chukwu har tydeligvis lært å avslutte av Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Nigerianeren er inne i sin fjerde sesong i eliteserien, men han har enda ikke slått helt i gjennom.

David Claude Angan ble for det meste foretrukket på topp forrige sesong, men da Moldes kampprogram ble tett, fikk han flere og flere sjanser. Det endte opp med en sterk høstsesong og totalt scoret han syv mål på ti kamper fra start og fjorten som innbytter.

– Fortsetter Chima Chuckwu utviklingen fra i høst, blir han en veldig interessant spiller denne sesongen. Han kom sterkt på høsten i fjor, og viste litt av det som bor i han, mener Scheie.

Chima Chukwu har lenge vist at han har gode kvaliteter. Han er svært rask, fysisk sterk og god med ballen i beina.

Han har derimot lenge slitt med å avslutte og har bommet på gedigne sjanser. Begynte å finne nettmaskene i høsten, og kan bli en farlig mann i årets eliteserie, hvis Solskjær velger å satse på han.

Jorge Alejandro Castro (22), angrep, Start:

Jorge Alejandro Castro

Start har hentet en spennende spiller i Jorge Alejandro Castro fra Costa Rica. Start har også hentet midtstopperen Bismark Acosta fra samme land.

Foto: ikstart.no

Jorge Alejandro Castro er i utgangspunktet et ubeskrevet blad i norsk fotball. Han har blitt hentet til Start fra costaricansk fotball, og assosiasjoner dras raskt til Christian Bolanos fra Costa Rica som var en stor suksess i Start-drakt.

– Jeg har hørt mye bra om Castro. Start har lyktes jo med Bolanos fra Costa Rica, og jeg tror de kan gjøre det med Castro også, mener Scheie

Castro har imponert i oppkjøringen og scoret flere mål for den nyopprykkede klubben. Han har vist seg som en god avslutter og skal være fysisk sterk. Han skal være best inn i 16-meteren.

– Han er absolutt en spennende spiller å følge i årets sesong, tror Scheie.

Thomas Lehne Olsen (21), angrep, Strømsgodset:

Thomas Lehne Olsen

Thomas Lehne Olsen har scoret mye i 1. og 2. divisjon. Kan han score i eliteserien også?

Foto: godset.no

Thomas Lehne Olsen har lenge blitt sett på som er stort talent, og klubber fra eliteserien har lenge fulgt unggutten. Lehne Olsen har derimot lenge valgt å leve en litt mer anonym tilværelse for Ham-Kam i 1. og 2. divisjon.

– Dette er en spiller jeg har stor tro på. En meget spennende spiller å følge i Strømsgodset, men det blir spennende å se hvor mye spilletid han får på et hardt satsende Godset-lag, mener Scheie.

Nå har Strømsgodset valgt å hente den unge angriperen, som scoret 26 mål i 2. divisjon i 2010.

Lehne Olsen er en teknisk spiller med gode avslutningsegenskaper og han blir en spennende spiller i årets sesong. Han kan passe godt inn i Strømsgodset friske satsning på unggutter.

Hvem tror du slår gjennom i årets sesong?

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland