Hopp til innhold

Både klubbene og Gunnarsson kan få straff

Norges fotballforbund (NFF) trekker Gunnarsson-saken inn for påtalenemnda. Dermed kan Vålerenga og Stabæk risikere straff fra både det norske, europeiske og internasjonale fotballforbundet.

Truls Haakonsen, Inge André Olsen og Veigar Páll Gunnarsson

Truls Haakonsen i Vålerenga, Inge André Olsen i Stabæk og Vålerenga-spiller Veigar Páll Gunnarsson kan bli straffet etter TV 2s avsløringer onsdag.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Svein Graff

Informasjonssjef Svein Graff i Norges fotballforbund NFF må finne ut om det er så klar sammenheng mellom de to avtalene at klubbene kan straffes.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det har kommet fram opplysninger her som gjør at det er relevant at påtalenenmda tar tak i saken, sier informasjonssjef Svein Graff i NFF.

Fotballforbundets påtalenemd har som oppgave å avgjøre hvilke saker som skal tas videre til forbundets doms- og sanksjonsutvalg.

Dermed kan overgangssaken om Veigar Páll Gunnarsson og Herman Stengel, som ble avslørt at TV 2 onsdag kveld, få konkrete følger for begge de involverte klubbene, i tillegg til Veigar Páll Gunnarsson selv.

Kan få konsekvenser for Gunnarsson

Om klubbene finnes skyldige, vil det være nærliggende for NFF å ilegge bøter, men det er vanskelig å si hva straffen fra NFF skulle bli.

I tillegg kan både det internasjonale og det europeiske fotballforbundet (FIFA og UEFA) sanksjonere på vegne av den franske klubben Nancy.

– På generelt grunnlag kan jeg si at hvis det er en overgangssak der man finner brudd på reglementet, kan det få konsekvenser for klubbene som er involvert, sier Graff.

– Kan dette få konsekvenser for spillerlisensen til Veigar Páll Gunnarsson?

– Jeg vil ikke kommentere denne saken. Men en overgangssak omfatter også en spiller, og spillerlisensen kan bli berørt, sier Graff før han nok en gang presiserer at han snakker på generelt grunnlag.

Gunnarsson sier til NRK at han ikke kjente til stort mer enn sin personlige kontrakt med Vålerenga før saken kom opp i media.

Nancy den store taperen

Ifølge TV 2 inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjonsavtale om talentet Herman Stengel uten at hverken spilleren eller hans foreldre var informert.

– En opsjonsavtale er ikke gyldig dersom den aktuelle spilleren ikke har signert avtalen, sier Graff.

Avtalen skal være verdt fire millioner, mens Veigar Páll Gunnarsson samtidig ble solgt for bare én million.

TV 2 hevder at Gunnarsson var verdt fem millioner, og dermed kan det virke som deler av overgangssummen for islendingen er overført til Tengels opsjonsavtale.

Gunnar Martin Kjenner

Advokat Gunnar Martin Kjenner uttalte tidligere i dag til NRK at opsjonsavtaler åpenbart legger føringer for en spillers frie valg av klubb etter endt kontrakt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Franske Nancy blir i så fall den store taperen, fordi de har krav på halvparten av overgangssummen for Gunnarsson.

Spørsmålet for påtalenemnda blir om sammenhengen mellom Gunnarsson-avtalen og Tengel-avtalen har en så klar sammenheng at klubbene kan straffes.

Formidler klokkertro på egen uskyld

Truls Haakonsen, sportsdirektør i Vålerenga, frykter ikke en granskning i påtalenemnda i NFF vil avsløre noe mistenkelig i Gunnarsson/Stengel-overgangen.

– Jeg har ikke grunn til å tro noe annet enn at de vil komme fram til at partene har opptrådt i henhold til gjeldende regelverk. Jeg er trygg på at vi har forholdt oss til regelverket, sier Haakonsen til NRK.

– Hvordan kan du være så sikker på det?

– Ingen kan være nærmere og mer trygg på dette enn meg, for jeg har sittet med disse sakene, sier Haakonsen.

– Énspillerovergang

Norges fotballforbund har kontaktet Vålerenga og bedt klubben bekrefte hvilke forhold som var inkludert i avtalen til Veigar Páll Gunnarsson.

Ifølge Haakonsen har de informert forbundet om alle forhold i avtalen.

Haakonsen vil ikke kommentere den påståtte opsjonsavtalen for 16 år gamle Herman Stengel, men nekter tvert for at det er gjort noen opsjonsavtale i forbindelse med Gunnarsson-overgangen.

Herman Stengel

Ifølge VG visste Herman Stengel og hans foresatte ingenting om at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på ham.

Foto: Stabak.no / Scanpix

– Overgangen til Veigar er en énspillerovergang, ferdig med det. Fremtidige spillerinvesteringer kommenterer vi ikke, hverken før eller etter denne saken, sier Haakonsen.

– Tilbudene var så og si identiske

Sportssjef Inge André Olsen i Stabæk vil ikke si stort om Gunnarsson-overgangen eller opsjonsavtalen for Herman Stengel.

– Vi avventer hvilken informasjon forbundet vil ha fra oss. Vi spiller med åpne kort overfor forbundet, så den infoen de ønsker å få ut, den skal de få, sier Olsen til NRK.

TV 2 hevder at Rosenborg var villig til å gi fem millioner kroner for islendingen, altså fire millioner mer enn Vålerenga.

– Vi stod med to tilbud som var så og si identiske, er alt Olsen vil si om det.

Video ee8be4d2-7c6f-4aa4-a91b-f3c2cccb9ac6.jpg

Se NRKs intervju med Inge André Olsen, sportssjef i Stabæk.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland