Hopp til innhold

- Her kjem ein tett på kulturen

Denne helga startar ligasystemet i lågare divisjonar i England. AFC Wimbledon-supporter Hans Petter Bakke er av fanatiske nordmenn som vil stå på tribunen med store håp og forventningar.

Hans Petter Bakke

Hans Petter Bakke på Kingsmeadow før kampen mot Bristol Rovers i dag. Bak heng det engelske og det norske supporterklubbflagget.

Foto: Privat

– Eg håpar vi kan få etablert oss midt på tabellen denne sesongen. Men det handlar om å lære å krype og gå, for så å springe. Målet vårt blei jo nådd i fjor, då vi kom tilbake i det engelske ligasystemet.

Det seier AFC-Wimbledon-blodfan, Hans Petter Bakke, om forventningane til klubben som på ni sesongar har rykka opp fem divisjonar.

I dag er klubben klar for å spele sin første kamp i engelsk League Two.

– På «nikk og hei» med 200-300 mann

Bakke er ein av fleire som reiser til England for å oppleve noko litt annleis enn fans som dreg på Premier League-arenaene.

Han er leiar i den norske AFC Wimbledon-supporterklubben, og dermed ein av mange nordmenn som held med eit lag i lågare divisjonar.

– Går ein på pub etter ein kamp i Premier League treff ein kanskje fire-fem mann før ein går heim og legg seg. Men i lågare divisjonar er ein på «nikk og hei» med nærare 2-300 mann, og gjerne veldig tett med 30-40 mann, seier Bakke.

(artikkelen held fram under biletet)

Hans Petter Bakke

AFC Wimbledon-supporter, Hans Petter Bakke (midten), fortel om ein inkluderande kultur i lågare divisjonar i England. Her med initiativtakarar og leiarar i AFC Wimbledon før møtet med Bristol Rovers på Kingsmeadow i dag. Frå venstre: Gavin Ainslie, Mark Jones, Hans Petter Bakke, formann Erik Samuelson, marknadssjef Ivor Heller og Lawrence Lowne.

Foto: Privat

Krangla med trenaren om keeperval

Brentford

Robin Hesmyr (bak til venstre) saman med andre norske Brentfordfans.

Foto: Privat

Og det er nærheit til klubbane som gjer at fleire nordmenn har stor interesse for lag i lågare divisjonar, trur supporterleiaren for den norske Brentford-fansen, Robin Hesmyr.

– Ein møter alt frå formannen i klubben til fansen når ein er på tur. I fjor kom til dømes formannen og den gamle manageren i Brentford bort til oss før kamp, og ville helse bare fordi vi var nordmenn, seier Hesmyr.

Nokon gonger kan det kanskje bli vel nært mellom supporter og klubb.

– Eg krangla mykje med trenaren vi hadde for fire, fem år sidan fordi eg meinte han brukte feil keeper, seier AFC Wimbledon-fan Bakke humoristisk.

Vil komme nærare fansen

Uwe Rösler

Brentfords ferske manager, Uwe Rösler, kan sørge for auka norsk interesse rundt laget.

Foto: Schrøder, tor Erik / SCANPIX

I League One-klubben Brentford satsar dei norske supporterane på å komme endå nærare fansen, og kanskje like nær klubbens nye manager Uwe Rösler som har lang bakgrunn frå norsk fotball.

– Når det var klart at Rösler fekk jobben var det mange som var nysgjerrige, og gjerne kanskje skeptiske sidan han bare hadde trenarerfaring frå Norge. Då måtte vi jo orientere litt om kven denne mannen er og har stått for i norsk eliteserie, seier Hesmyr.

Rundt 30 medlemmar brå den norske Brentford-supporterklubben brukar å samle seg til ein stor kamp i året, men reiser også ofte kvar for seg.

Hesmyr trur ikkje det er store forskjellane på ein nordmann som dreg til England bare for å sjå Premier League-fotball, og ein som følgjer eit bakgardslag på 3. eller 4. nivå.

– Folk er like lidenskaplege for klubben sin uansett kva nivå det er snakk om, seier han.

(artikkelen held fram under biletet)

Hesmyr

I mindre klubbar frå engelsk fotballs bakgard er det mogleg å komme nær heile klubben. Her er Brentford-fan Robin Hesmyr saman med Michael Turner som seinare spelte i Premier League.

Foto: Privat

Wimbledon-Jones: – For mange menn

AFC Wimbledon

Ein av initiativtakarane til stiftinga av AFC Wimbledon, Mark Jones (th), vil ha fleire norske kvinner til engelske fotballarenaer. Her med marknadssjef Ivor Heller før møtet med Bristol Rovers laurdag.

Foto: Privat

At inntoget av normenn er stort i lågare divisjonar, blir også lagt merke til av engelskmennene.

Mark Jones, ein av initiativtakarane til stiftinga av AFC Wimbledon, seier at det no kjem så mykje nordmenn til England at dei må vurdere å gjere noko.

– Problemet er at det er bare menn som kjem. Vi bør innføre kvotering, og få kvinnene til å komme over frå Norge, seier Jones lattermildt til NRK.

Går på pub med spelarar og trenarar

På Wimbledons Kingsmeadow kjem Bristol Rovers til kamp laurdag. Bakke fortel at han allereie er på plass, mellom formenn og spelarar i den tradisjonsrike klubben.

Han er ikkje i tvil om at det er forskjell på norske supporterar i England.

– Her kjem ein så tett på kulturen og heile laget. Det er ikkje pengane som styrer som i den øvste divisjonen. Der må enkelte fans ta lån for å kjøpe sesongkort.

Bakke trekk fram den store graden av kompiskjensle i småklubbar.

– For min del, i Wimbledon, er det ikkje bare å henge med dei gode venene mine her, men også med spelarar og trenarar på pub etter kamp. Ein føler seg ikkje som ein fotballturist, men meir som ein del av heile kulturen, seier han.

– Vil gjerne ha fleire nordmenn med

Nordmannen, som har vore Wimbledon-supporter sidan 1985 og AFC Wimbledon-tilhengjar sidan klubben etablerte seg i protest mot flyttinga til Milton Keynes utanfor London, er klar for å få endå fleire nordmenn med i supporterklubben sin.

– Då vi spelte opprykksplayoff i fjor var vi fleire nordmenn på plass. Under straffekonkurransen gjekk vi heilt «bananas», og grein då det heile var avgjort til vår fordel.

– Det ville jo heilt klart vore moro om fleire blei med på sånne ting, seier Bakke, som sitrar av spenning før AFC Wimbledon går på banen til sin første kamp i det engelske ligasystemet.

Hans Petter Bakke

Hans Petter Bakke og medsupporter Endre Kleiven på opprykkskamp med AFC Wimbledon tidlegare i år.

Foto: Privat

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland