Hopp til innhold

Drømmer om VM-kamp i New York

CHENNAI (NRK.no): Dersom Magnus Carlsen (22) skulle bli verdensmester, vil ikke teamet hans ha noe imot å spille neste års VM-kamp på taket av New York City.

Magnus Carlsen og Espen Agdestein

Magnus Carlsen og hans manager Espen Agdestein var lite fornøyd med at VM-kampen mot Vishy Anand avholdes i indiske Chennai. Dersom det skulle bli VM-tittel på sjakkspilleren, håper han neste års mesterskap blir holdt i USA. Eller Norge.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er veldig mange i New York som ønsker å se Carlsen spille VM-kamp der. Det ville vært et fantastisk løft for sjakk i USA, og det er mange som har interesser av det, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsen

CRUISER MOT SEIER: Magnus Carlsen har et klart overtak i VM-kampen mot Vishy Anand.

Foto: BABU / Reuters

Magnus Carlsen har lagt et glimrende utgangspunkt før VM-kampens fire siste partier.

Nordmannen leder med to hele poeng (5-3), og Carlsen har tilsynelatende hatt små problemer med å nøytralisere Anands forsøk på å true ledelsen hans.

Tirsdagens åttende parti endte med et kortspilt remis. I dag er det hviledag.

Vil ha budrunde

Med Carlsens VM-suksess, har Team Carlsen så smått begynt å se for seg et eventuelt sjakk-VM i november 2014. Der vil Carlsen - om alt skulle gå veien - være regjerende mester.

Carlsen har med årene fått en stor stjerne i USA, med en rekke oppdrag både som modell og i talkshow-sammenheng.

Det amerikanske dokumentarprogrammet «60 Minutes» viet blant annet en hel sending til den genierklærte nordmannen.

Agdestein håper uansett at det internasjonale sjakkforbundet legger arrangementet ut på anbud, slik at det blir en ryddig prosess.

– Nå må han først vinne matchen, vi skal ikke innkassere seieren på forskudd. Men med tanke på et eventuelt VM til neste år, er det vårt ønske at det blir en prosess med en ordentlig budrunde. Det er FIDE (det internasjonale sjakkforbundet journ.anm.) som avgjør hvem som arrangerer, sier Agdestein.

– Dere har ingenting dere skulle ha sagt?

– Det er ikke vi som tar avgjørelsen, men vi vil ha sterke interesser i det. Så vi vil være veldig engasjert i en sånn prosess, sier Agdestein til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen i New York

Magnus Carlsen har flere ganger vært på jobb i New York. Her fra da han ble utvalgt til en av verdens 100 mest betydningsfulle mennesker av Time Magazine.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

Omdiskutert med India

Valget på indiske Chennai som arrangør av årets VM, falt ikke i god jord hos Carlsen-leiren.

Chennai er nemlig Anands hjemby, og Carlsen og hans støtteapparart mente arrangementet burde vært avholdt på nøytral grunn.

Vanligvis pleier det nemlig å være en budprosess rundt hvem som får arrangere mesterskapet, men denne gangen trumfet FIDE gjennom og valgte Chennai som vertsby uten budrunde.

Agdestein mener det ikke er utenkelig at også Norge kunne hengt seg på i en eventuell budrunde om å få arrangere neste års mesterskap.

– Det ville vært veldig stas hvis Norge ville legge inn et bud. Arrangementet kan jo ha en enorm verdi, og er forholdsvis billig å arrangere sammenlignet med andre store mesterskap, sier Agdestein, og ramser opp Holmenkollen og operaen i Bjørvika som drømmesteder for en VM-kamp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Carlsen og amerikanske kjendiser

Magnus Carlsen (i bakgrunnen) er en celeber person i USA. Her fra en basketkamp i New York City sammen med noen av verdens største stjerner.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

VM i Empire State Building?

Under prosessen rundt årets sjakk-VM var New York aktuell som arrangør, men FIDEs valg falt istedet på Chennai i India.

Dermed stiller den amerikanske millionbyen trolig sterkt dersom de søker til neste år. Chennai var nemlig søkerby også i 2012, men tapte for Moskva.

Året etter fikk de arrangere likevel.

– Det er en fordel å holde arrangement i de store verdensbyene med tanke på media og PR, sier Agdestein.

Sjakk-VM i 1995, mellom Vishy Anand og Garry Kasparov, ble avholdt i New York. Den gang ble partiene spilt i de nå terrorstyrtede World Trade Center-tårnene.

Noe lignende hadde ikke vært Agdestein imot.

– Det er viktig med litt spektakulære lokaler. Det setter en spiss på arrangementet. Det er viktig at det er litt show, sier Agdestein.

CHESS WORLD

Vishy Anand (t.v.) spilte VM-kamp mot Garry Kasparov i World Trade Center ii 1995. Kasparov tok en soleklar seier.

Foto: REUTERS

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal