Hopp til innhold

Derfor er ikke Mexicos beste spiller med til VM

Når Mexico møter Kamerun, er det uten lagets beste spiller. Sagaen om hvorfor Carlos Vela nekter å spille for landslaget er som en såpeserie over flere sesonger.

vela

Et sjeldent syn: Carlos Vela i en Mexico-drakt. Stjernespilleren er ikke med til VM.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
vela

Slik man er vant til å se Vela: Jublende for Real Sociedad.

Foto: ANDER GILLENEA / Afp

Lenge før VM-troppene ble tatt ut ble det klart at Carlos Vela, Mexicos kanskje beste og mest talentfulle spiller, ikke skulle være med til VM.

Det er ikke Mexico som ikke vil ha med Vela, det er han som nekter å spille for hjemlandet. Årsakene til Velas spillenekt fremstår som en gåte. Ingen klarer helt å forstå hvorfor den briljante teknikeren sier nei.

– Jeg blir ikke med

– Det er situasjoner jeg ikke liker, og jeg velger og ikke delta. Jeg ønsker laget lykke til i VM, men jeg blir ikke med, uttalte Real Sociedad-spilleren til spansk TV tidligere i år.

Hvordan en 25 år gammel spiller, kanskje i sine beste år, kan takke nei til å representere landet sitt og muligens oppnå evig heltestatus, fremstår som uforståelig. Han har vært mexicansk fotballs store håp helt siden han som 17-åring ble u-17 VMs toppscorer i 2005 og ledet laget til gull.

Ikke mentalt klar

Nåværende Mexico-trener, Miguel Herrera, og direktør i det mexicanske fotballforbundet, Hector Gonzales Inarritu, prøvde å overbevise Vela i februar, men spilleren lot seg ikke overtale.

– Vi hadde et håp, men det var for komplisert. Allerede etter 45 minutter forstod Miguel at Vela ikke var klar for VM-spill, sa Gonzales Inarritu den gangen.

Vela, som har scoret 30 mål på 72 kamper for Real Sociedad, kom med sin forklaring via sin egen Twitter-konto.

– I tiden før dette verdensmesterskapet har jeg ikke vært 100 prosent mentalt klar til å representere landet og være en del av laget, og de andre fortjener min respekt, skrev han.

– De respekterer ikke meg

Han ønsker ikke å ta plassen til en annen spiller som har mer lyst til fotball-VM enn han, og som har deltatt i kvalifiseringen. For Velas spillenekt er ikke et nytt problem. Sist gang han spilte for «El Tri», som Mexicos fotballandslag kalles, var i 2011.

Den mest hyppig brukte forklaringen på hvorfor Vela nekter å spille er den seks måneder lange utestengelsen fra landslaget i 2010. Vela og flere av lagkameratene hadde en fest på hotellet etter en vennskapskamp mot Colombia. Det falt ikke i god jord hos det mexicanske fotballforbundet. 13 spillere ble utestengt, og Vela ble straffet hardest.

Foruten et par kamper i 2011 har ikke Vela spilt, og alle landslagsmanagerne siden den gang har prøvd å overtale han til å komme tilbake. Vela mener derimot ikke han har den støtten han trenger.

– Supporterne i Mexico respekterer ikke meg, de ser bare den gale siden av historien, og mener jeg er en forræder. Det er ikke sant. Det som teller er det jeg tror på og jeg mener jeg gjort det riktige, uttalte han en gang han avslo tilbud om spill for landslaget.

Siste kapittel i Vela-sagaen er kanskje ikke skrevet, men i VM er han i alle fall ikke.

Se kveldens kamp mellom Mexico og Kamerun på NRK1 klokka 18.00 og hør den på NRK P1. Du kan også følge kampen minutt for minutt på nrk.no.

Siste nytt

  • Birgit Skarstein tok nok et EM-gull: – Hun er helt rå

    Birgit Skarstein tok et suverent EM-gull singlesculler i Ungarn. Det betyr gull på distansen for fjerde år på rad.

    – Hun er helt rå. Hun er suveren som vi er vant til å se, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet 35-åringen passerte målstreken.

    Lørdag vant hun foran Manuela Diening fra Tyskland og Frankrikes Nathalie Benoit. Med tiden 10.52,40 ble det nok en triumf for seiersvante Skarstein i regattaen i Szeged.

    35-åringen har fra før av verdensrekord (9.47,83) på konkurransedistansen 2000 meter og vant Paralympics i 2021.

    Skarstein er også kvalifisert for Paralympics i Paris til sommeren.

    Birgit Skarstein
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • Dramatisk kollaps: – Det så veldig skummelt ut

    Ayal Dagnachew fra Etiopia løp inn til andreplass og ny personlig rekord på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Shanghai lørdag.

    Et svært sterkt løp av 22-åringen, men etter målgang oppsto det dramatikk.

    Dagnachew gikk i bakken og ble liggende på dekket på friidrettsdekket i den kinesiske storbyen.

    – Hun virker å ha svimt av. Gidey og de andre forsøkte å hjelpe, og det tok lang tid før det medisinske personellet kom. Vi får håpe det går bra, forteller kommentator Jann Post om kollapsen.

    – Det så veldig skummelt og dramatisk ut, supplerte medkommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er ikke kjent hva som forårsaket kollapsen, men etiopieren skal være på bedringens vei.

    Følg Diamond League-stevnet på NRK 1.

    k8Vns6iHsRk
    Foto: AFP
  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal