Hopp til innhold

Tidligere minister: – Halvparten av Sotsji-utgiftene går til korrupsjon

– Putin bruker over 50 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner) på Sotsji-OL. Halvparten går til korrupsjon, hevdes det i BBC-dokumentaren «Putin Games».

Det er ei drøy veke igjen til opningsseremonien i Sotsji. Vertslandet skuldast i aukande grad for korrupsjon og særs dårlig behandling av folka som har bygd anlegga. NRK Sport har møtt ein dokumentarskapar som opplevde eit russisk jerngrep då han prøvde å jobbe i landet.
Reporter/foto/redigering: Aspen Aas

– Fri journalistikk er noe som ikke finnes i Russland i dag, sier en av journalistene bak dokumentaren, John Sweeney, i en kommentar til NRK.

Han opplevde å bli stanset blant annet da han skulle til en landsby i nærheten av anleggene. TV-teamet ble arrestert.

Sweeney besøkte nylig Sotsji og området der lekene skal holdes i februar.

Mesterskapet er forlengst blitt kontroversielt av mange grunner.

– Massiv korrupsjon

Ikke bare er OL i Sotsji tidenes dyreste vinterleker. De koster over 300 milliarder norske kroner å arrangere, mye på grunn av at OL-byen måtte bygges omtrent fra grunnen av.

I dokumentaren kommer det også frem at kritikere, som tidligere visestatsminister Boris Nemtsov, sier at det i tillegg har foregått massiv korrupsjon.

– Russland har et rykte på seg for å ha mye korrupsjon. Sotsji-OL er tidenes dyreste, og Nemtsov sier at halvparten av ugiftene skyldes korrupsjon, sier Sweeney.

Med bakgrunn i de mange kontroversene omkring Sotsji-OL, har flere av statslederne fra den vestlige verden bestemt seg for å ikke reise til OL.

– Men jeg har notert meg at Norge sender både konge og regjeringsmedlemmer , sier Sweeney.

Ubrukelige anlegg etter OL

Han mener at når OL-ilden er slokket, vil anleggene være ubrukelige. Årsaken er ikke minst klimaet. Sotsji ligger faktisk i nærheten av det faste feriestedet til Russlands president Vladimir Putin - altså feriestedet han bruker når han vil på solferie.

– Det er altfor varmt til å bygge ut drift av vinteridrett så langt sør, sier Sweeney.

Sweeney mener også at anleggene komme til å bli stående som et symbol på arbeidere om ble dårlig behandlet i anleggsbehandlet.

Uten lønn og erstatning

Arbeid i Sotsji

Det arbeides på harde livet for å få deltakerlandsbyen ferdig i tide. Men ikke alle OL-arbeiderne får lønna de har krav på, viser BBCs dokumentar

Foto: POOL / Reuters

– Vi snakket med folk som ikke har fått lønn, og vi snakket med folk som hadde fått hjemmene sine ødelagt av anleggsrabeid uten å noe som helst erstatning, sier Sweeney.

Dokumentaren avdekker nemlig svært dårlige forhold for arbeiderne, som både ble fratatt rettigheter og som ikke fikk den lønnen de hadde krav på.

– Hele OL står som et speilbilde på Russland under Putin, sier Sweeney.

– Vil Vladimir Putin komme sterkere ut av dette i det russiske samfunnet, tror du?

– Det er et interessant spørsmål. Vi oppdaget at mange vi fikk snakke med i Sotsji-området fortalte oss åpent om hva de mente om dette. Kanskje blir ikke lekene den suksessen som Putin håper på, sier Sweeney.

For det er storslåttheten i Sotsji-OL Vladimir Putin håper verden skal huske etter lekene.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal